avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sprijin financiar pentru persoane cu dizabilitati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sprijin financiar pentru persoane cu dizabilitati

Bună ziua,
Aș dori sa știu în ce măsură, o persoana cu dizabilităti, posesoare a unui certificat de incadrare in grad de handicap accentuat, gradul II, din anul 2004, care nu a depus la momentul obținerii certificatului o cerere catre primarie, mai poate beneficia retroactiv de drepturile sale, respectiv indemnizatie lunara (50% din ISR, prevazut in L. 76/2002) + buget personal complementar (20% din ISR)? Exista si in acest domeniu un termen de prescriptie sau nu?
Mulțumesc anticipat pentru promptitudinea răspunsului!
P.S. Va rog frumos, ca, in cadrul raspunsului formulat, sa precizati si temeiul legal aplicabil. Inserarea acestui element in cererea vizand revendicarea sumelor cuvenite, dar neîncasate, este, cred eu, decisiva pentru succesul demersului.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:44, 19 Ianuarie 2018
Pentru specialiștii în drept, cred ca întrebarea postata este floare la ureche... Pentru mine însă, absența unui răspuns profesionist este un puternic factor de stres... Vă rog insistent, dați-mi o mână de ajutor!
Pana in 30 iunie 2017 textul de lege era asa: Plata prestaţiei sociale se face începând cu luna următoare depunerii cererii şi încetează cu luna următoare încetării dreptului la prestaţia socială respectivă.
Dupa 30 iunie 2017 textul a fost modificat si completat de Oug 51 din 30 iunie 2017, si stipuleaza urmatoarele: Plata prestației sociale se face în baza deciziei de plată emisă de directorul executiv al agenției județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, de către personalul cu atribuții în acest sens ... si În situația în care persoana încadrată în grad de handicap nu dorește să beneficieze de prestații sociale poate depune cerere în acest sens.
Din lecturarea celor doua texte s-ar desprinde concluzia ca in niciun caz nu ati putea solicita drepturile mai vechi de 30 iunie 2017. Insa, se pune si intrebarea, daca si de cand ati solicitat drepturile?
Stimate domnule trandafir2,
Va multumesc mult pentru raspuns, insa eu tot nu sunt lamurita, daca drepturile mele sunt prescriptibile sau nu. Faptul ca, incepand cu 30 iunie 2017, plata prestației sociale nu mai începe automat în luna următoare depunerii cererii, ci în baza unei decizii de plata, emisa de o anumită persoana cu atribuții în acest sens este, zic eu, o chestiune de schimbare a procedurii aplicabile.
Deci, concret, daca eu voi depune cererea în ianuarie 2018, nu mai pot fi sigura că drepturile cuvenite îmi vor fi acordate cu începere din luna februarie, ci atunci cand persoana abilitata va gasi de cuvință să emită respectiva decizie de plata, eventual la calendrele grecești... Oricum, acest aspect privește viitorul... Eu sunt preocupată, în mod special, de ce se poate face în privința trecutului...
Inainte sa va lamuriti daca drepturile dvs sunt prescriptibile sau nu, trebuie sa va lamuriti daca drepturile dvs s-au nascut, or tocmai asta va spuneam ca pana in 30/07/2017 trebuia depusa o cerere prin care sa solicitati plata prestatiilor sociale, si abia dupa depunerea cererii ar fi curs anumite termene. Cat priveste, pentru viitor, obligativitatea emiterii deciziei în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap, nimic nu va opreste sa petitionati institutia daca decizia nu se emite.
Ultima modificare: Vineri, 19 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare indemnizatie peroana cu handicap grav, certificat anulat prin sentinta judecatoreasca Aniia Aniia Am primit la departament spre solutionare o cererere de acordare indemnizatie lunara pentru persoana cu handicap grav. Speta este urmatoarea: 1.Certificat de ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatia de insotitor pentru luna in care a decedat persoana cu handicap? simiuc_gelu simiuc_gelu Dacă persoana cu handicap grav a decedat pe 4 aprilie, se va beneficia de indemnizatie de insotitor pe luna aprilie ( completa, zilnica sau nimic ) ? La ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil corina_matica corina_matica Buna seara Sunt in concediu ingrijire copil pana la varsta de 2 ani si dupa cateva luni dupa ce am intrat in concediu copilul a fost incadrat in grad de ... (vezi toată discuția)