avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cheltuieli de judecata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cheltuieli de judecata pensie alimentara

Sunt intr-o dilema

acum ceva timp am aflat ca am un copil... caz in care sub presiune l-am recunoscut. Am facut un act notaial prin care ma obligam sa ii platesc o anumita suma pana la varsta de 18 ani. De ceva vreme nu i-am mai platit nimic pentru ca am stat si m-am gandit ca este posibil sa nu fie copilul meu... eu am avut o relatie cu ea in luna februarie... in mai ma anuntat ca e insarcinata in 5 luni... si in decembrie a nascut ... acum babeste am facut si eu calculul... si tot nu-mi iese ... nici 5 luni si nici cu marja in care ea spune ca a nascut cu 20 zile mai devreme... asa ca tanara a dat fuga sa ma dea in judecata. eu ma gandeam sa fac un test de paternitate la o clinica privata chiar daca testul nu va fi recunoscut in instanta. Daca este pozitiv ... ma interesa ce impune acest proces si la ce cheltuieli ar trebui sa ma astept?
poate cineva a trecut prin ceva similar sau are mai multe cunostinte
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:01, 17 Octombrie 2009
e bine venit acest test de paternitate daca aveti dubii, faptul ca l-ati recunoscut va impune niste obligatii legale indiferent ca sunteti tatal natural sau nu.
puteti investi instanta de judecata cu o actiune avand ca obiect tagada paternitatii.
actiunea in tagada paternitatii este mijlocul procesual prin care se urmareste negarea de catre sotul/concubinul mamei copilului a faptului ca el, in aceasta calitate ar fi tatal copilului .
prezumtia de paternitate nu poate fi inlaturata decat prin actiunea in tagaduirea paternitatii .
actiunea se depune la instanta de la domiciliul paratei . se timbreaza.

probe: martori, inscrisuri, expertiza, test ADN .
Copilul nu a rezultat dintr-o casnicie , ci dintr-o relatie de concubinaj.
Asa incat , in acest caz , nu e incidenta actiunea de tagada de paternitate.
.

Am facut un act notaial prin care ma obligam sa ii platesc o anumita suma pana la varsta de 18 ani.


Poate aveti vreo intelegere in acest sens , lipsita de forta juridica.


Actiunea care are ca obiect contestarea recunoasterii poate fi introdusa oricand , de catre orice persoana care justifica un interes.

Partea care cade in pretentiuni (pierde procesul ) suporta cheltuielile de judecata, solicitate si dovedite.

Asa incat , daca se va dovedi ca dumneavoastra sunteti cu-adevarat tatal copilului ,exista posibilatea sa suportati dumneavoastra cheltuielile de judecata.

Testul ADN poate fi efectuat fara a exista un proces.
De ce nu incercati aceasta varianta?
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Am luat in calcul efectuarea testului ADN la o clinica particulara insa as dori sa stiu daca la procesul care urmeaza , am nevoie de un avocat , trebuie sa platesc ceva sau ma prezint pur si simplu?
Art. 54 alin 1. Codul familiei prevede ca paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.Deci nu poate fi vorba in speta despre o astfel de actiune. Actiunea care trebuie introdusa este, asa cum a precizat si colega Ioana, actiune in contestarea recunoasterii de paternitate prevazuta de art .58 Codul familiei . Este indicat sa consultati un avocat, chiar daca veti hotari sa mergeti singur in proces.

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii user369 user369 In tara noastra sunt 2 centre de testare ADN, cel de la Bucuresti la institul Mina Minovici si in Brasov la clinica privata Medo,din cate am inteles este ... (vezi toată discuția)
Test adn cerut de posibilul tata Ciocar Ciocar Dacă în timpul căsătoriei a existat o relatie extraconjugală din care rezulta un copil,recunoscut de situl amantei si ea fiind căsătorită, cum pot afla ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)