avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical + crestere copil - firma in insolventa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical + crestere copil - firma in insolventa

Buna ziua!

In luna noiembrie am intrat in concediu medical, dupa nastere (cele 126 de zile), timp in care companie in cadrul careia sunt angajata a intrat in insolventa (faliment - s-a deschis procedura generala).
1. In conditiile in care angajatorul nu si-a platit contributiile la CAS, care raman obligatiile lui, in conditiile date, in ceea ce priveste plata concediului medical?
2. In aceleasi conditii de mai sus, cum voi fi afectata in aprobarea dosarului de obtinere a indemnizatiei de crestere copil?
3. La finalul concediului de crestere copil, care va fi statulul meu ca angajat, in conditiile in care firma nu va mai exista? Mentionez ca celorlalti angajat li s-au incheiat contracte noi de munca, pe o alta firma, eu fiind singurul angajat ramas in companie.

Mentionez ca am realizat venituri in ultimele 12 luni.

Apreciez orice raspuns care ma va ajuta sa-mi inteleg situatia.

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
adina2890, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ani Avram , Consilier juridic 03:52, 16 Ianuarie 2018
Lichidatorul judiciar este numit prin hotarare judecatoareasca.

1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
...

2. In temeiul dispozitiilor art. 32 din OUG 158/2005, in cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.

In situatia prevazuta va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) unde veti prezenta certificatele medicale pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si care vi le va plati.


3. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni din ultimii 2 ani, premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizatii, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru crestere copil maria_pop maria_pop buna ziua.am o intrebare,sunt insarcinata in 27 sapt,iar firma la care lucrez intra in faliment iar in concediu prenatal nu pot sa intru numai din 15 ... (vezi toată discuția)
Pic MALLI MALLI BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI RASPUNDETI SI MIE LA ACEASTA INTREBARE SUNT DIN LUNA NOIEMBRIE IN CONCEDIU PRENATAL SI VOI NASTE IN IANUARIE, IAR FIRMA SC PIC SA ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de concediu crestere copil daca firma e in insolventa? codreasa codreasa buna, sunt angajata la o firma din 04.12.2013 intre timp am ramas insarcinata, firma a intrat in insolventa, salariile nu le\'am mai primit din 01.01.2014, iar ... (vezi toată discuția)