avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Țeapă de la constructor. Am vreo șansă să-mi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Țeapă de la constructor. Am vreo șansă să-mi recuperez banii?

Buna ziua, In data de 20 Octombrie 2017 am incheiat un contract de prestari servicii cu administratorul unei firme de constructii, acesta obligandu-se ca in termen de 3 zile sa organizeze santierul si sa cumpere materialele necesare pentru constructia unei case individuale. De asemenea in contractul incheiat termenul finalizarii constructiei era de 3 luni de zile.

Dupa mai multe discutii, intalniri si promisiuni facute de constructor, am ajuns la un acord comun si anume sa-i virez suma de 15000 de euro, initial a incercat sa ma convinga sa-I dau 25000 euro si daca se poate direct in mana, pe motiv ca are nevoie de un avans mai mare ca in felul acesta sa obtina materialele mai ieftine cu 10%.
Dupa care acesta mi-a spus ca vrea sa ii virez banii in 3 conturi diferite, nu am inteles motivul dar am refuzat aceasta varianta. Intr-un final a acceptat ca plata sa fie facuta intr-un singur cont, acela al sotiei si administratora firmei.

La cateva zile dupa realizarea transferului total de 15000 euro acesta a disparut, a incetat sa imi raspunda la telefoane si la mesaje. Realizand intr-un tarziu ca am fost inselata si ca probabil acesta din urma, nici nu a avut vreodata intentia sa construiasca vreo casa, m-am decis sa-l caut, am reusit sa aflu adresa sotiei din buletin iar mai departe, intreband din casa in casa, am reusit sa ii localizez pe acestia.

Cand am ajuns la adresa iar sotia acestuia m-a vazut, a avut tendinta sa fuga, sa se ascunda. Am rugat-o sa il sune pe sotul dansei si sa-l dea la telefon, deoarece mie nu imi raspunde. Intr-un final am reusit sa obtin o intalnire cu acesta pentru a-mi da o explicatie. Mi-a spus ca nu mai are banii, ca a avut nu stiu ce probleme cu niste camatari si ca nici casa nu o mai poate construi, dar ca face tot posibilul sa-mi dea banii inapoi. Au mai trecut 2 luni in care a tot comunicat cu mine, probabil voia sa mai traga de timp, dupa care a disparut iar, nu mai raspunde la telefoane sau mesaje.

I-am facut o plangere la sectia de politie de pe raza unde acestia locuiesc in Ilfov, domnul politist mi-a spus ca dansul accepta plangerea dar o cam fac degeaba, ca e civila. L-am anuntat pe faptuitor prin mesaj de plangerea facuta iar in momentul acela a raspuns, mi-a trimis un mesaj aberant sa zic asa, ca nu se ascunde si ca a avut de munca si ca a ajuns foarte tarziu acasa in ultima perioada si ca o sa ma contacteze, ceea ce nu s-a intamplat.
M-a contactat o doamna care a incercat sa ma convinga sa-mi retrag plangerea si sa-mi spuna ca acest individ are de gand sa-mi dea banii si ca oricum nu rezolv nimic, ca nu este penala si bla bla, i-am inchis telefonul, i-am spus ca el trebuie sa ma contacteze, ca lui i-am dat banii.

Tind sa cred ca el nu a inregistrat contractul pe firma si a folosit banii in scop personal.

Mentionez ca am dovada transferului, contract incheiat, mesaje, convorbiri telefonice ca si probe. Am o stare emotionala foarte proasta din cauza situatiei, mai ales ca locuiesc cu chirie si probabil o voi face mult timp de acum incolo, pana imi recuperez banii. Va rog sa-mi oferiti un sfat, ce pot sa fac? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuia sa va angajati avocat care sa va ajute la formularea plangerii dar si ulterior pentru asistenta juridica/reprezentare in tot cursul procesul penal.
Esenta procesului penal in cazul dvs este dovedirea intentiei de a insela, ceea ce este extrem de dificil, altfel o sa rezulte ca litigiul este de natura eminamente civila si o sa se dispuna clasarea cauzei.
Intentia, fiind un proces intelectiv, nu va putea fi niciodata dovedita material, efectiv, aceasta se poate deduce din faptele materiale pe care le savarseste faptuitorul.
Pentru o aparare efectiva, avocatul angajat are dreptul la cerere, sa asiste la efectuarea oricarui act de up, audiere martori, suspect/inculpat etc.
Trebuie sa intelegeti ca in astfel de cauze, apararea se face in concret in fata organului de urmarire penala, nu se poate face pe forum.


Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Intentia mea a fost sa-i fac o plangere si poate in felul acesta individul ceda, imi dadea banii inapoi si ma scutea de tribunale. Daca i-am facut acea plangere penala, pot merge in paralel cu plangere civila? Multumesc pentru raspuns.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs aveti dreptul in procesul penal sa va constituiti parte civila si sa solicitati daune materiale si morale.
Va multumesc pentru raspuns!
Totusi, as dori sa stiu daca il actionez in instanta cat dureaza un astfel de proces, ce anume pateste faptuitorul in cazul in care nu ar avea bunuri pe numele lui sau pe firma?

Alte discuții în legătură

Constructor neserios sclippi sclippi Buna ziua tuturor! Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: Parintii mei au semnat un contract cu un constructor pentru ridicarea unei case si ... (vezi toată discuția)
Inselaciune...drept penal sau civil? Am incheiat un contract de executie cu un constructor pt. a construi o casa intr-o comuna oarecare in jud. Cluj(acolo am cumparat un teren).Problema e ca acest ... (vezi toată discuția)
Plata fara chitanta si inselaciune pamfiloiu pamfiloiu Buna ziua, As avea si eu nevoie de un sfat juridic cu privire la o intamplare prin care trec acum si pe care v-o voi detalia putin mai jos: Undeva prin ... (vezi toată discuția)