Am incheiat un contract de executie cu un constructor pt. a construi o casa intr-o comuna oarecare in jud. Cluj(acolo am cumparat un teren).Problema e ca acest constructor a "plecat"in Spania cu bani cu tot.Precizez ca am incheiat contractul in orasul Cluj-N.(la apartamentul in care locuim)de fata fiind si doi martori care au semnat si ei acest contract.In contract au fost prevazute etapele de executie a lucrarii , transele de bani care urmau sa fie onorate de catre beneficiar precum si suma data ca avans(30
milioane lei).
Am facut o sesizare la Politia de pe raza comunei unde lucra acel constructor...seful de post a spus ca nu e de competenta lor sa rezolve problema si ne-a aratat cum sa facem o plangere pe care sa o depunem la Politia din orasul Cluj-N. deoarece acolo a fost semnat contractul.
Va rog sa-mi dati un sfat,ce trebuie sa fac sa-mi recuperez banii,trebuie facuta o plangere penala sau civila?
Mai precizez ca acel "om" locuieste in jud. Salaj...avem datele lui din buletin si semnatura lui pe contract.
cred ca in lipsa unor probe solide care sa demonstreze intentia de frauda, speta nu este penala. Ar trebui sa cereti instanteti sa constate rezolutiunea contractului si sa oblige constructorul sa va restituie avansul si eventual alte despagubiri. Daca insa constructorul este plecat in Spania nu stiu cum veti recupera suma si nici cat va dura procesul.
formuleazaz plangere penala pentru inselaciunie, insista ca politia sa o inregistreze (sunt obligati) vor face cercetari prealabile (obligati) situatie in care vor cita faptuitorul pentru explicatii. Acest fapt o sa-l "motiveze" cel putin sa restitue banii. Civilul poate astepta (ai 3 ani la dispozitie)
eu cred ca ar trebui sa mergi direct la parchet cu plangerea acolo este sigur ca te baga cineva in seama si poti urmari stadiul dosarului putintel mai usor, pa can la politie la cercetari ori sunt pe teren, ori sunt la cafea si tigara, ori e pauza de masa. Zilnic!
Intr-adevar , plangerea penala avand ca temei inselaciunea in conventii trebuie inaintata la Politia Cluj .
Dumneavoastra aveti doua modalitati de actionare impotriva "antreprenorului " , pe calea dreptului penal caz in care , veti fi scutit de plata taxelor judiciare de timbru dar , atat organele de cercetare penala cat si cele de urmarire penala trebuie sa dispuna inceperea urmaririi penale si sa trimita cazul spre judecata instantei competente insa , este posibil functie de clauzele inscrise in contract sa nu fie intrunite elementele constitutive ale unei atari infractiuni ori , sa nu exite un raport de cauzalitate .
A doua posibilitate si , din punctul meu de vedere o consider mult mai viabila , este cea specificata de antevorbitorul meu user - george .
Pentru oricare din cai optati consider ca este necesar sa consultati un avocat .
de ce nu aveti incredere in recuperatori?
se practica vanatoarea de capete - iar in Spania, Franta si Italia romanii se toarna ca in codru - le este mai frica de ai lor decat de autoritatile acelor state..
incercati sa contactati un protector din Madrid, va fi moca pt dvs
fortuna vis