avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere copil major cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere copil major cu handicap

Buna seara,

Tatal unei persoane majore care sufera de autism este dat in judecata de fosta sotie care il obliga sa ii plateasca acestei persoane majore pe mai departe pensie de intretinere.

Este fondata aceasta actiune?

Mai poate fi obligat tatal in aceasta situatie la plata pensie avand in vedere ca vorbim despre o persoana majora cu un handicap grav in cazul careia nu se poate pune problema continuarii studiilor?

Mentionez ca persoana majora beneficiaza de indemnizatie de handicap, iar mama acesteia este asistentul sau personal.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: madalina bobeica , utilizator 13:09, 20 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, poate fi obligat, depinde care e nevoia copilul raportata la veniturile sale si cat sunt veniturile tuturor .

Art. 513

Caracterul legal al obligaţiei de întreţinere

Obligaţia de întreţinere există numai între persoanele prevăzute de lege. Ea se datorează numai dacă sunt întrunite condiţiile cerute de lege.



Art. 516

Subiectele obligaţiei de întreţinere

(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.

(2) Dispoziţiile alin. (1) privind obligaţia de întreţinere între rudele în linie dreaptă, precum şi între fraţi şi surori sunt aplicabile şi în cazul adopţiei.

(3) Obligaţia de întreţinere există între foştii soţi, în condiţiile prevăzute de lege.


Art. 524

Creditorul întreţinerii

Are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.




Art. 527

Debitorul întreţinerii

(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.

(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.



Art. 528

Dovada stării de nevoie

Starea de nevoie a persoanei îndreptăţite la întreţinere, precum şi mijloacele celui care datorează întreţinere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.



Legal, vedeti cum sta treaba, moral, va intreb daca vi se pare corect ca numai mama sa contribuie la intretinerea sa ? Dvs stiti cat e venitul persoanei cu handicap?
Din salariul de asistent pesonal si ce alt venit mai are, daca are, , mama contribuie la intretinerea copilului si nu e corect sa fie singura care contribuie.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2018
gi-jane2, moderator
veniturile tatalui copilului sunt minime...vorbim despre un salariu minim pe economie din care plateste pensie de intretinere si celuilalt copil minor (pentru ca are 2 copii)....si a ajutat fosta sotie inculsiv cu plata chiriei....fosta sotie l a actionat acum in justitie pentru copilul major prin prisma faptului ca doreste ca acesta sa si continue studiile....despre ce studii vorbim? majorul este autist si nu a mers la scoala nicio ora macar....aici nu se vorbeste de acoperirea celor necesare traiului, ci de continuarea studiilor.....

In opinia mea cred ca se merita ca tatal acestui copil sa formuleze intampinare la aceasta actiune si sa expuna pe larg toate argumentele in cauza.

Multumesc!
este dat in judecata de fosta sotie care il obliga sa ii plateasca acestei persoane majore pe mai departe pensie de intretinere.


fosta sotie l a actionat acum in justitie pentru copilul major prin prisma faptului ca doreste ca acesta sa si continue studiile..


aici nu se vorbeste de acoperirea celor necesare traiului, ci de continuarea studiilor.....


Si de ce ati crezut ca eu pot sa ghicesc pt ce a fost actionat in judecata daca dvs ati prezentat situatia diferit ?
Sa depuna intampinare si sa ceara respingerea cererii pe motiv ca acel copil nu e la scoala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
gi-jane2, moderator
mulumesc....am rezolvat...am depus intampinare....scuze ca nu am expus concret speta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatii din partea copiilor in franta m_1980 m_1980 Buna ziua M-am mutat impreuna cu copii mei in Franta de 10 ani. Ei au acum 18 si respectiv 26 de ani. Mama lor a decedat in 2004. Ii sustin pe amandoi ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintilor fata de copilul adult cu handicap accentuat Sarah01 Sarah01 ce obligatii au parintii fata de copilul adult (34ani) care este bolnav psihic (schizofrenie paranoida) si incadrat in grad de handicap fara drept la insotitor ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18 ani buburuza01 buburuza01 Buna ziua! Un copil cu grad grav de handicap mai primeste dupa implinirea varstei de 18 ani pensie alimentara asa cum era pana la aceasta varsta? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)