avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare definitiva din tara cu un copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare definitiva din tara cu un copil minor

Buna tuturor,
Intrucat doresc sa imi gasesc un job in afara (in principiu Bruxelles), si fac multe demersuri in aceasta directie, care cel mai probabil se vor concretiza relativ curand, am urmatoarea intrebare: avand in vedere ca am un copil de 8 ani sunt divortata (cu exercitarea autoritatii parintesti in comun, cum se procedeaza de ceva ani), si ca tatal cel mai probabil nu va fi de acord pe cale amiabila sa plec cu copilul, ce alte cai de a rezolva problema am? Din ce am discutat acum ceva timp cu un judecator si un avocat, am inteles ca problema se poate rezolva in instanta, atata timp cat e vorba de un job stabil si de conditii OK de viata, sau chiar prin ordonanta presedintiala. Aveti idee (si mai multe detalii daca se poate), care ar fi exact procedura/procedurile?
Cel mai recent răspuns: mari_ana123 , utilizator 15:15, 18 Noiembrie 2018
Trebuie deschis proces.
Trebuie știute detaliile cazului si vazute actele de avocat pentru o oarecare apreciere.

O problemă o poate constitui dreptul la vizita al tatălui dar se poate remedia aceasta problema.
E bine să va grăbiți sa deschideți si un proces de urgență ca sa nu dureze 2-3 ani până sa puteti lua copilul în Belgia.
Se va face si ancheta socială în Belgia.
Puteti pleca si sa va reprezinte avocatul la proces daca plecati mai repede de 2-3 luni.
Multumesc pentru raspuns. Am o nelamurire insa: dumneavoastra spuneti ca pot pleca si ca ma poate reprezenta avocatul la proces. Ideea este ca eu imi doresc sa plec cu copilul, vreau sa il inscriu la scoala acolo, sa ii asigur toate conditiile. Nu vreau sa il las aici de exemplu cu parintii mei (care intr-adevar s-ar putea ocupa o perioada), fiindca firesc e sa il iau cu mine. Ceea ce presupun ca nu e realizabil pana nu s-ar termina procesul. Intelesesem ca ordonanta presedintiala ar fi o procedura mai de scurta durata. Ma puteti ajuta in aceasta directie? Multumesc.
Pe ordonanta puteti obtine suplimentarea consimtamantului tatalui daca vreti sa plecati cu copilul dar poate fi destul de dificil procesul in acest fel.
Depinde si daca are tatal program de vizita pentru ca programul ar deveni fara efect.
Depinde si cum va veti judeca pe fond.
O problema o constituie si necesitatea unei anchete sociale care trebuie efectuata inainte de a se da hotararea instantei.
Nu e chiar asa simplu cum credeati in sensul ca doar cereti si veti si primi...
Incercati sa apelati la avocat ca sa ganditi cea mai buna strategie.
Cel mai simplu ar fi să convingeţi tatăl copilului să vă dea acordul.
A doua cale, cea a suplinirii semnăturii, este mai dificilă pentru că trebuie să dovediţi că:
-aveţi un domiciliu stabil acolo unde plecaţi
-aveţi un venit corespunzător pentru a putea intreţine copilul
-că interesul copilului este să crească alături de dvs.în acea ţară (ca venit, ca şi condiţii oferite, şcoală, posibile activităţi extracuriculare)
-că asiguraţi dreptul de acces al tatălui la copil, prin vizite, vacanţe petrecute cu tata, convorbiri prin mijloacele media moderne, etc.
Si mai trebuie sa dovediti si ca i-ati cerut acordul tatalui, informandu-l despre toate situatia dvs si ca nu e de acord.
Dupa ce veti avea jobul si locuinta acolo, cereti-i acvordul tatalui, apoi cereti pe calea dreptului comun schimbarea locuintei copilului din Romania in Belgia cu dvs si apoi cereti pe calea ordonantei presedintiale ca pe durata procesului sa suplineasca instanta acordul tatalui pt a-i face copilului pasaport si a iesi cu el din tara.

Alte discuții în legătură

Suplinire acord cand domiciliul e in strainatate Deia14 Deia14 Buna ziua, se da urmatoarea speta : parintii divorteaza in 2016, autoritate parinteasca comuna si domiciliul la mama pentru minor. Tatal se muta in alta tara, ... (vezi toată discuția)
Proces tutela comuna si domiciliu impotriva dorintei copilului radu67 radu67 Buna ziua, Situatie de fapt: -Sotia divortata si recasatorita(are un copil de aproape 12 ani la care are tutela exclusiva) -Actualul sot si-a gasit un loc ... (vezi toată discuția)
Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti Beeank Beeank Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait ... (vezi toată discuția)