avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare definitiva din tara cu un copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare definitiva din tara cu un copil minor

Buna tuturor,
Intrucat doresc sa imi gasesc un job in afara (in principiu Bruxelles), si fac multe demersuri in aceasta directie, care cel mai probabil se vor concretiza relativ curand, am urmatoarea intrebare: avand in vedere ca am un copil de 8 ani sunt divortata (cu exercitarea autoritatii parintesti in comun, cum se procedeaza de ceva ani), si ca tatal cel mai probabil nu va fi de acord pe cale amiabila sa plec cu copilul, ce alte cai de a rezolva problema am? Din ce am discutat acum ceva timp cu un judecator si un avocat, am inteles ca problema se poate rezolva in instanta, atata timp cat e vorba de un job stabil si de conditii OK de viata, sau chiar prin ordonanta presedintiala. Aveti idee (si mai multe detalii daca se poate), care ar fi exact procedura/procedurile?
Cel mai recent răspuns: mari_ana123 , utilizator 15:15, 18 Noiembrie 2018
GI-Jane, asta ar functiona daca tatal nu ar cere proces de fond pentru stabilirea domiciliului copilului la el.
Iar acum ma intreb eu si ce isi doreste minorul.
Sau asta e de notat doar cand isi refuza tatal? In rest nu-l intreaba nimeni?
poate copilul doreste sa ramana langa prieteni, bunici si rude, alaturi de tata.
Daca tatal cere domiciliul copilului la el, ordonanta se va respinge. In plus, daca se deschide proces de stabilire domiciliu iar mama se muta fara copil, adica il paraseste, ghiciti cine va castiga procesul.
Asa ca cel mai bine se intelege cu tatal daca si minorul isi doreste plecarea.
Mutarea fara copil si fara a reglementa situatia e mai mult decat periculos.

Stimate user,va sfatuiesc sa negociati cu tatal. va oferiti sa platiti niste bilete de avion ( le gasiti ieftin luate din timp) oferiti mai mult timp in vacante, timp saptamanal pe skype, adica modalitati concrete sa aratati omului ca relatia cu copilul nu ii va fi afectata.
Incercati mediere intai. va poate scapa de timp si bani si eventual de pierderea copilului sau a job-ului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Functioneaza in orice situatie, When...fiecare cere ce vrea, nu am sustinut niciun moment ca daca cere doamna .. ce o cere, va avea si castig de cauza si nici ca domnul nu are acelasi drept, de a cere ce doreste.

Daca tatal cere domiciliul copilului la el, ordonanta se va respinge.

Asta e o afirmatie eronata.
iar mama se muta fara copil, adica il paraseste

alta afirmatie eronata.. daca era vb de tata, nu il pasarea, mergea la munca , saracul..
va oferiti sa platiti niste bilete de avion

Serios ? mai sa fie..si cazare la Novotel, nu ?
Cred car fi trebuit sa intrebati pana sa sugerati
modalitati concrete sa aratati omului ca relatia cu copilul nu ii va fi afectata.
, daca are sau ce relatie are tatal cu copilul.
1. daca exista proces de fond pentru domiciliul copilului ordonanta se va respinge pentru ca in cazul in care se va castiga, in fond, doar printr-un miracol o instanta va mai hotari ca minorul sa fie mutat a treia oara, nu e in interesul lui sa ametesti un copil cu atatea mutari.

2. atata vreme cat domiciliul copilului este la tine, mama sau tata iar tu te muti in alta tara sau alt oras, cu munca, distractia etc, se cheama ca l-ai parasit. Nu in sensul legal insa arata ca altceva e mai important decat convietuirea cu copilul tau. Sau ca nu ai alte posibilitati, caz in care poate il doreste celalalt parinte, din nou, mama sau tata.

3. A, deci in cazul de fata mama se muta in alta tara ca are salariu mai mare insa tatal ar trebui sa plateasca costurile acestei mutari, respectiv biletele de avion ale copilului. Tatal are o relatie cu copilul in anumite conditii. Daca mama doreste sa le schimbe, atunci ar face bine sa suporte si ea o parte din cheltuieli. Altfel de ce sa i se impuna direct tatalui? A trimis tatal copilul in alta tara? Nu. Cand s-a decis sau au decis impreuna ca minorul sa ramana la mama, domiciliul ei era in Romania. Altfel, poate altele erau si pretentiile sau dorintele celuilalt parinte.

4. Corect, daca are, daca copilul doreste sa se mute, etc. Sunt multi de daca.

Referitor la cheltuieli as dori sa adauga ceva, este sau nu cazul de fata.
Sa presupunem varianta ideala, tata care are o relatie normala cu copilul.
Acesta se muta in alta tara. Daca doreste sa il vada macar lunar, pe langa pensia alimentara de 25% tatal mai trebuie sa plateasca bilet de avion plus cazare si mancare in tara respectiva. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca va putea vedea minorul doar cateva ore, fiind dificil sau aiurea sa il ia peste noapte in camera de hotel.
Insa atrasi de mirajul strainatatii, nimeni nu isi pune problema ca desi poate va merge la o scoala mai buna, acelui copil nu ii va fi mai bine pentru ca in timp va fi despartit de un parinte.
Mie mi s-ar parea normal ca parintele care initiaza mutarea sa ia in calcul toate aspectele, emotionale, financiare si strategice.





De cele mai multe ori, puneti caruta inaintea boilor.. Nu stiti ce relatie au cei 2, nu stiti din ce motive nu si-ar da tatal acordul,,( asta in cazul in care nu e de acord, ca nici asta nu stie mama, ci doar da ca cel mai probabil), Nu stim ce miscare ar face tatal in caz ca mama cere in instanta .. ce cere, nu stiti ce posibilitati financiare are tatal, daca isi doreste sa stea cu el, daca vrea sa il viziteze.. dar o sfatuiti pe mama sa ii platesca bilete de avion.. Pai de ce sa ii plateasca, poate isi plateste singur si sta la mama, nu in cazare, ca ex. Sau de ce sa nu ii plateasca mama, bilete de avion copilului sa il trimita in Romania in vacanta si sa stea la tata o luna, vara de ex?

Asta sunt detalii, cum va decurge programul de vizita si cum se vor intelege cei doi parinti in ce priveste relatiile parintesti cu cel mic, ca el sa nu le simta lipsa.


atata vreme cat domiciliul copilului este la tine, mama sau tata iar tu te muti in alta tara sau alt oras, cu munca, distractia etc, se cheama ca l-ai parasit. Nu in sensul legal insa arata ca altceva e mai important decat convietuirea cu copilul tau. Sau ca nu ai alte posibilitati, caz in care poate il doreste celalalt parinte, din nou, mama sau tata.





ar trebui ca de fiecare data sa vb in concret pe speta.. nu sa tot generalizam. Femeia a zis ca vrea sa isi ia copilul cu ea.. nici asa nu-i bine? De ce ? Pt ca doar banuim ca i-ar fi greu tatalui fara copil ?
Hai mecar sa intrebam asa de forma si macar una dintre partile implicate despre toate elementele problemei si atunci sa venim cu propuneri de luat bilete de avion..


Mie mi s-ar parea normal ca parintele care initiaza mutarea sa ia in calcul toate aspectele, emotionale, financiare si strategice.

Numai cu aceasta afirmatie sunt de acord.
Buna! Ce s-a mai intamplat cu decizia ta? Si eu sutn intr-o situatie similara. Ma impac destul de bine cu tatal, ne-am cunoscut cand nu locuiam in Romania. El a vrut sa se intoarca si am fost de acord crezand ca e temporar, acum si-a modificat decizia. prin natura jobului eu nu gasesc nimic care se imi permita sa traiesc in bucuresti, jobul din afara imi acopera cheltuieli semnificative pentru ccopil. ce sa fac?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suplinire acord cand domiciliul e in strainatate Deia14 Deia14 Buna ziua, se da urmatoarea speta : parintii divorteaza in 2016, autoritate parinteasca comuna si domiciliul la mama pentru minor. Tatal se muta in alta tara, ... (vezi toată discuția)
Proces tutela comuna si domiciliu impotriva dorintei copilului radu67 radu67 Buna ziua, Situatie de fapt: -Sotia divortata si recasatorita(are un copil de aproape 12 ani la care are tutela exclusiva) -Actualul sot si-a gasit un loc ... (vezi toată discuția)
Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti Beeank Beeank Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait ... (vezi toată discuția)