Buna seara.
Vă rog să-mi spuneți la 2 întrebari:
1. dacă este legal adoptată o hotărâre de consiliu de modificare a coeficienților după câteva luni de la aprobarea lor la începutul lunii iulie 2017?
2. prin noua hotărâre s-au schimbat coeficienții de ierarhizare la gradația 0 respectându-se nomenclatorul și ierarhia funcțiilor, dar, prin aplicarea gradațiilor, s-a ajuns un situația în care, un funcționar public debutant să i se stabilească, de la 01.01.2018, un salariu de bază mai mare decât la un funcționar public cu gradul profesional asistent.
Este corect stabilit coeficientul de ierarhizare în acest caz?
Vă mulțumesc.
Darie Tudor
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Răspuns întrebarea 1 + 2: NU
Argumente de ordin juridic:
1. dacă este legal adoptată o hotărâre de consiliu de modificare a coeficienților după câteva luni de la aprobarea lor la începutul lunii iulie 2017?
Art. 36 alin. (1) din L. 153/2017 stipulează [b]reîncadrarea personalului:[/b] La data intrării în vigoare a prezentei legi, reîncadrarea personalului salarizat potrivit prezentei legi se face pe noile funcţii, grade/trepte profesionale, gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă şi vechime în specialitate/vechime în învăţământ avute, cu stabilirea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare şi indemnizaţiilor lunare potrivit art. 38.
Art. 38 relementează:
- La alin. (1) Prevederile prezentei legi se aplică etapizat, începând cu data de 1 iulie 2017
- alin. (2) lit. b) se prevede: prin excepţie de la lit. a), salariile lunare ale personalului prevăzut la art. 11 se stabilesc în conformitate cu prevederile acestui articol; adică, pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie"… salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, în baza nomenclatorului funcţiilor necesare desfăşurării activităţilor specifice fiecărei instituţii sau autorităţi a administraţiei publice locale, precum şi ierarhia funcţiilor sunt prevăzute în anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III şi cap. II lit. A pct. IV.
Din prevederile de mai sus rezultă că stabilirea salariilor de bază are loc în luna iulie 2017 şi emiterea de către ordonatorii de credite a dispoziţiilor de reîncadrare.
În prima decată a lunii august 2017 se acordă drepturile salariale în baza dispoziţiilor de reîncadrare emise de ordonatorul de credite, dată la care dispoziţiile au intrat în circuitul civil.
În plus, potrivit prevederilor alin. (2) din art. 37 al Legii 153/2017, persoana nemulţumită de stabilirea salariilor de bază poate depune în termen de 20 de zile la comunicarea actului administrative de stabilire a drepturilor salariale, contestaţie la sediul ordonatorului de credite.
Opinez că, o hotarâre adoptată în baza L. 153/2017 şi intrata în circuitul civil nu mai poate fi modificată. Ulterior ea poate fi doar completată în măsura în care, după data adoptării, au fost aprobate printr-o organigramă, posturi noi.
Chiar şi Legea nr. 153/2015 prevede ca începând cu data de 1 ianuarie 2018 să se acordă următoarele creşteri salariale, nu de reîncadrări a salariaţilor. În cazul administraţiei publice locale în baza coeficienţilor stabiliţi la gradatia 0 la data intrării în vigoare a legiia au loc creşteri salariale raportate la asalriul minim pe economie valabil la 01.01.2018.
2. Este corect stabilit coeficientul de ierarhizare în acest caz?
Chiar dacă legea ar fi permis o hotărâre de consiliu de modificare a reîncadrărilor coeficientul de ierarhizare stabilit încalcă prevederile legii.
Printre altele se încalcă prevederile:
a) art. 6 lit. d) – principiul importanţei sociale a muncii;
b) art. 6 lit. f) – principiul ierarhizării pe verticală şi orizontală;
c) art. 11 alin. (2) – Nomenclatorul funcţiilor prevăzut în anexa nr. VIII din Legea nr. 153/2017.
Legea 153
mariana bogdana
Buna ziua.
Am o nedumerire in legatura cu salariul.
Sunt incadrata pe un post de artist plastic I la teatru. Am vechime maxima, deci clasa V.
In momentul in ... (vezi toată discuția)