avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termen de prescriptie raspundere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termen de prescriptie raspundere penala

Buna ziua,

Conform art. 154 N.C.P:

Termenele de prescripție a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amenda.

In cazul infractiunii de fals in declaratii, N.C.P prevede la art. 326 o pedeapsta de la 3 luni la 2 ani, sau amenda.

Textul art. 154 mi se pare foarte interpretabil, in sensul ca ne putem incadra atat la litera e, avand pedeapsa alternativa amenda cat si la litera d, avand o pedepsa maxima mai mare de un an, dar mai mica de cinci.

Poate sa imi explice si mie cum se interpreteaza corect.

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: ContSters454516 , utilizator 11:30, 18 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va incadrati la lit. d.
Mai uitati-va odata peste dispozitiile de la lit.e Se aplica aceasta dispozitie ? Cei drept, o prescriptie dupa 3 ani ar fi mai buna decat una dupa 5ani , nu-i asa ? Dar totusi....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă o acroșare rutieră a fost cercetată ca tentativă de ... Tracul Tracul Dacă o acroșare rutieră a fost cercetată ca tentativă de omor însă după efectuarea unei expertize încadrarea juridică s-a schimbat doar la ... (vezi toată discuția)
Prescriptie laurashield laurashield Care este termenul de prescriptie pentru o infractiune a carei pedeapsa este inchisoare de la 2 la 8 ani. Ex: Legea 241/ 2005 art 9 lit a) b) ? .... eu cred ... (vezi toată discuția)
Prescriptie cristiEDP cristiEDP as dori sa stiu termene de prescriptie pentru urmatoarele infractiuni 1.fals si uz de fals 2.astupare canal si mutarea acestuia 3.utilizare bani din ... (vezi toată discuția)