avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De achitat pierderi de apa din subsol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De achitat pierderi de apa din subsol

Cine este responsabil si cine trebuie sa plateasca daca o teava se sparge la subsolul blocului si pierderea se descopera tarziu? Tin sa preciez ca nu avem administrator de bloc. Este normal ca toata cheltuiala pierderii de apa sa fie suportata de locatari?
Cel mai recent răspuns: Diana Camelia Diaconu , Avocat 23:20, 18 Ianuarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Furnizorul de apa este responsabil de reteaua de apa pana in contorul de bransament.
Daca teava s-a spart inainte de bransament, responsabil este furnizorul, apa nu mai trece prin contor si locatarii nu au ce sa plateasca.
Daca teava s-a spart dupa bransament, responsabilitatea cade in sarcina locatarilor.

Subsolul blocului este parte comuna pentru a carei reparatii contribuie toti proprietarii proportional cu cota parte indiviza detinuta.

Responsabil?
Responsabili sunt toti proprietarii pentru ca este vorba despre parte comuna.
Daca se spargea teava intr-un apartament si era inunda un vecin sau mai multi altcineva atunci responsabil era proprietarul apartamentului in care s-a spart teava.

Cine plateste?
Platesc toti proprietarii din acelasi motiv de mai sus.

Daca este normal ca toata cheltuiala pierderii de apa sa fie suportata de locatari?
Da, este normal sa fie suportata de locatari.
Cine sa plateasca daca este vorba despre o pierdere de apa din subsolul blocului dupa contorul de bransament?

Administrator nu aveti dar aveti infiintata asociatie de proprietari?
Daca nu aveti atunci intretinerea partii comune este reglementata de codul civil privind coproprietatea fortata.

Art. 649-Cod.civ.
Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.

Art. 654
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.
Buna seara!
Regula este ca cheltuiala utilitatilor pentru partile comune este suportata de catre toti locatarii.
Daca exista constituit un fond special pentru situatii de urgenta ( exceptand fondul anual pentru reparatii sau fondul de rulment), plata se poate face de aici, in functie de destinatia care i s-a dat acestui fond la constiture ( ca urmare a hotararii adunarii generale) . Daca nu aveti administrator, culpa este tot a tuturor locatarilor. Ulterior, daca a fost vina cuiva, puteti solicita daune pentru proasta reparatie, daca aceasta nu s-a facut cum trebuie ( firma autorizate sau pfa daca exista un contract, evident).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii intretinere bloc. maria1956 maria1956 La subsol s-a spart o teava importanta care trebuie inlocuita. 4pers. din scara -care are 20 apart.- se ocupa cu reparatia in sensul ca ,au gasit un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am si eu nevoie de o indrumare teava de sub bloc de ... Laura_dana Laura_dana Buna ziua Am si eu nevoie de o indrumare locuiesc intrun apartament nou fara subsol cu 3 scari Scara unde stau eu are probleme cu teava de canalizare adica ... (vezi toată discuția)
Cine plateste reparatii teava comunca gaze Radusarn Radusarn Buna ziua, Avem urmatoarea dilema: 4 proprietari din bloc sunt racordati la teava comuna de gaze a scarii. Restul de 40 de proprietari, alaturi de alti 88 de ... (vezi toată discuția)