avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii intretinere bloc.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii intretinere bloc.

La subsol s-a spart o teava importanta care trebuie inlocuita. 4pers. din scara -care are 20 apart.- se ocupa cu reparatia in sensul ca ,au gasit un instalator. Problema noastra este ca ni se solicita suma de 2.000lei respectiv 100/apart. fara a prezenta bonuri sau facturi ptr.plata pieselor cumparate, iar in ceea ce priveste plata instalatorului spun ca nu poate face nici chitanta de mana fiind particular. Este ilegal daca noi nu achitam aceasta suma? Ei nu sunt obligati sa prezinte acte doveditoare ptr. aceste plati? Multumim.
Cel mai recent răspuns: maria1956 , utilizator 12:10, 17 Septembrie 2019
De regula reparatiile la partea comuna de condominiu se realizeaza cu persoane autorizate care pot elibera documente justificatiove
Nu este legal sa nu achitati suma impusa in lista lunara de intretinere
Daca va asumati responsabilitatea sa nu achitati c/v reparatii parti comune automat va asumati responsabilitatea sa achitati sume suplimentare reprezentate de eventuale penalizari aplicate conform dispozitii in vigoare la orice suma cu titlu de restanta
Ce inseamna "ni se solicita" ? Acea suma de 160 RON este afisata pe lista lunara a cheltuilelilor de intretinere ? E solicitata verbal ? Ati mai deschis un subiect de acest gen in care nu sunteti multumita de faptul ca nu v-ati recuperat niste bani din reparatia acoperisului si ca n-ati dori nici dvs. sa achitati o reparatie a partii comune. E acelasi subiect ? Cit timp astfel de reparatii nu se desfasoara prin asociatie, nu exista un cadru legal si atunci puteti face ce doriti. Si cei care nu achita datoriile catre dvs. au dreptate, in acest mod.

In mod normal ar trebui sa existe un fond de reparatii, din care sa se achite lucrarile. Studiati legea 196/2018:
[ link extern ]

Art.71
(2)Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv fundamenteaza si prezinta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea fondului de reparatii, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Fondul de reparatii este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termica, cresterea calitatii ambiental-arhitecturale a constructiilor, precum si pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune.
(3)Sumele incasate pentru constituirea fondului de reparatii se depun, in conformitate cu prevederile prezentei legi, in contul asociatiei de proprietari prevazut la art. 20 alin. (1).
(4)Pentru incasarea fondului de reparatii, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2019
latka, utilizator
''Ni se solicita" este o suma solicitata verbal.Asa cum am scris in mesaj fara documente doveditoare. Nu avem asociatie de locatari. Astazi am dat suma de 100 de lei uneia din pers. care s-a ocupat de reparatie dar i-am si spus ca nu este corect sa nu ne prezinte facturi sau bonuri fiscale.Dupa 1h a venit si mi-a returnat banii, spunand ca, nu mai este nevoie. Va rog sa-mi spuneti parerea d-voastra despre aceasta situatie.Cu respect!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu va intelegeti amiabil, veti fi nevoita sa va cautati dreptatea in instanta invocind articolele din Codul civil care reglementeaza situatia dvs.:
"CAPITOLUL IV
Proprietatea comună
SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 648
Noţiune
(1) Dacă într-o clădire sau într-un ansamblu rezidenţial există spaţii cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie având proprietari diferiţi, părţile din clădire care, fiind destinate întrebuinţării spaţiilor respective, nu pot fi folosite decât în comun sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată.
(2) Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu spaţiile locative, care constituie bunurile principale în sensul art. 546.

Art. 649
Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.

Art. 654
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.


Detalii: [ link extern ]


Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de o lege - impartire cheltuieli comune bloc fara asociatie de proprietari MARIA7 MARIA7 Vreau sa-mi repar acoperisul, nu exista asociatie de proprietari de care sa apartin, iar vecini de pe scara nu vor sa plateasca. I-mi poate spune cineva ce ... (vezi toată discuția)
Plata reparatii acoperis bloc maria1956 maria1956 Stau la bloc la et.4 (nu avem asociatie) si am reparat acoperisul de cateva ori,( la inceput a fost carton apoi tabla insa tot exsta scurgere de apa pe pereti ... (vezi toată discuția)
De achitat pierderi de apa din subsol diana45 diana45 Cine este responsabil si cine trebuie sa plateasca daca o teava se sparge la subsolul blocului si pierderea se descopera tarziu? Tin sa preciez ca nu avem ... (vezi toată discuția)