avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata reparatii acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata reparatii acoperis bloc

Stau la bloc la et.4 (nu avem asociatie) si am reparat acoperisul de cateva ori,( la inceput a fost carton apoi tabla insa tot exsta scurgere de apa pe pereti ,iar participarea locatarilor a fost foarte mica - din 4ap. nu a platit nimeni sau nu in totalitate -suma respectiva a fost impartita la 5 insa cei de jos au spus ca et. trebuie sa plateasca mai mult ptr. ca este acoperisul lor)
fara cheltuielile ptr. mesterii care au lucrat
ap. de la parter a platit o data insa fara cheltuielile ptr. mesterii care au lucrat -mi s-a spus ca, daca ploua sa repar.Eu insa am participat in mod egal cu ei la plata reparatiilor facute ptr. subsol. La o singura reparatie la subsol am platit doar 50% (motivand ca nu mi-am recuperat banii ptr. repararea acoperisului)si a fost mare scandal Acum trebuie sa repar din nou acoperisul deoarece cand ploua se scurge apa pe 2 pereti ,va rog sa-mi spuneti cum sa procedez ptr. a putea obtine participarea la plata si a celor 4ap. Multumesc
Cel mai recent răspuns: StelaZ , utilizator 01:03, 3 Noiembrie 2022
Daca amiabil nu se poate...si fara asociatie...mai ramane doar varianta instantei.
Si de data asta poate gasiti o echipa buna de meseriasi, nu este norma sa ploua* in casa la un an dupa reparatie...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Actiune in instanta, in baza temeiurilor legale indicate mai jos.

Codul Civil - Coproprietatea forţată

Art. 649 - Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;

Art. 652 - Stabilirea cotelor-părţi
În lipsa unei stipulaţii contrare existente în titlurile de proprietate, cotele-părţi se stabilesc prin raportarea suprafeţei utile a fiecărui spaţiu locativ la totalul suprafeţei utile a spaţiilor locative din clădire.

Art. 654 - Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.
Imi pare rau dar nu inteleg , sunt locatarii de la parter si et. 1.2.3 obligati la plata cheltuielilor ptr. repararea acoperisului?
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2019
maria1956, utilizator
Da, acel acoperis nu protejeaza si pe dumnealor de ploaie, zapada, etc.?
Daca nu ar fi acoperisul in timp pa infiltrata ar ajunge si la dumnealor, chit ca primul afectat ar fi etajul imediat de sub acoperis.
Si da, legal sunt obligati. Nu inteleg de buna voie...se poate apela la instanta si atunci vor plati mult mai mult....aveti baza lega mai sus, la d.na avocat in postare.Discutati cu un avocat daca nu va descurcati singura in instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
da, toti locatarii sunt obligati sa contribuie la cheltuielile partilor comune.
adica si cei de la parter pentru acoperis si Dvs. pentru subsol.

maria1956 a scris:

Imi pare rau dar nu inteleg , sunt locatarii de la parter si et. 1.2.3 obligati la plata cheltuielilor ptr. repararea acoperisului?

Alte discuții în legătură

Buna ziua! aș dori sa vă întreb. În cazul in care se renoveaza ... oanal1234 oanal1234 Buna ziua! Aș dori sa vă întreb. În cazul in care se renoveaza acoperisul unui bloc cu 3 etaje , etajele 2, 1 si parter ce procent vor achita din costul ... (vezi toată discuția)
De achitat pierderi de apa din subsol diana45 diana45 Cine este responsabil si cine trebuie sa plateasca daca o teava se sparge la subsolul blocului si pierderea se descopera tarziu? Tin sa preciez ca nu avem ... (vezi toată discuția)