avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare pensie alimentara

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
Tatal plateste pensie alimetntara majorului care isis continua studiile.
Majorul promoveaza examenul de licenta, termina studiile, dar continua sa primeasca (virament bancar) pensia alimentara. Relatii intre parti nu exista, nu tin legatura de niciun fel.

Intrebarea este: cand se va opri plata pensiei alimetare (fie se prinde tatal ca s-a cam terminat scoala, fie ajunge la varsta de 25 de ani), poate tatal sa recupereze sumele platite "in plus" copilului?
Ati intalnit cumva astfel de cazuri?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:14, 19 Octombrie 2009
In mod normal pensia se datoareaza pana la terminarea studiilor. Daca tatal "se prinde" are posibilitatea recuperarii sumelor platite.
Da, tatal poate sa solicite restituirea sumelor nedatorate, dar asta presupune introducerea unei actiuni in instanta si apoi punerea in executare a hotararii, adica timp si bani. Apoi, este posibil ca tatal sa nu prea aiba pe ce sa-si execute copilul, mai ales daca fiul nu-i va spune ca s-a angajat si care este locul de munca.
Daca nu-si continua studiile de masterat , spre exemplu, nu mai subzista nici obligatia de intretinere.
Iar daca tatal retine aspectul ca nu mai indeplinite conditiile legale de a primi pensia , se poate adresa instantei de judecata , care va dispune sistarea platii pensiei de intretinere si restitutirea celei platita fara temei.
Pensia de intretinere in favoarea majorului se plateste pana la varsta de 26 ani numai daca majorul este in continuarea studiilor si nu realizeaza venituri. Daca realizeaza venituri, tatal poate solicita instantei sistarea platii pensiei pentru ca majorul nu este in stare de nevoie (trebuie sa o dovedeasca) sau daca majorul nu mai este in continuarea studiilor, de asemenea.
Daca a implinit varsta de 26 de ani, fiind in continuarea studiilor si fara loc de munca, tatal - debitorul obligatiei de intretinere - nu va mai fi obligat sa achite pensia astfel ca nu o va mai plati pur si simplu, fara a solicita acest lucru instantei. ;)
Insa , in vederea obligarii creditorului ,( care a beneficiat fara temei de acesta pensie , inducandu-si in eroare tatal ), la restituirea pensiei de intetinere careia nu-i era datorata, consider ca trebuie sesizata instanta de judecata.;)
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Sistare pensie intretinere major jully3tt3 jully3tt3 Buna ziua! Fiica mea in varsta de 19 ani m-a dat in judecata in martie 2013 pentru pensie fiind eleva in clasa a-XII-a la liceu. Din luna mai de cand s-a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara asivst asivst Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii se acorda/ se plateste pensia alimentara pana la varsta de 26 de ani. Daca copilul a terminat o forma de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)