avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Agentie web globala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Agentie web globala

Buna ziua,

Pentru a va adresa intrebarea trebuie sa va dau cateva detalii despre ce activitate doresc sa desfasor:

Detalii:
Doresc sa creez si sa administrez o agentie globala de servicii digitale (web site, grafica, muzica, editare video, etc... cu alte cuvinte doresc sa ofer clientilor mei orice serviciu digital).
Societatea comerciala exista deja. Este infiintata in Romania cu sediul social in Romania. Clientii vor fi in proportie de 90% din afara Romaniei, unii chiar din afara Europei. De asemenea, programatorii, in proportie de 90% sunt persoane fizice / 10% sunt firme. Totodata, acesti programatori sunt din afara tarii (majoritatea din afara Europei).
Pentru a incasa, doresc sa folosesc conturi virtuale deschise la PayPal si Braintree (ambele ofera posibilitatea de a exporta extrase pentru a fi trimise la contabilitate). Odata intratii banii de la client in respectivele conturi virtuale, voi plati programatorii. Tot in conturi virtuale. In cazul in care programatorii opteaza pentru plata prin transfer bancar, voi efectua plata dupa ce voi transfera banii intr-o banca romaneasca (probabil Banca Feroviara datorita cursului de schimb foarte bun).
Mentionez ca societatea (sunt unic asociat si administrator al acesteia) este platitoare de TVA.
De asemenea, proiectul meu include o platforma de invatamant, unde profesorii (persoane din afara tarii) vor crea si pune la vanzare diferite cursuri. Din vanzarea acestor cursuri, le voi trimite un comision lunar (in functie de vanzari), comision agreat de comun acord in prealabil printr-un contract.

Intrebari:

#1. Din cate inteleg, ceea ce doresc eu sa fac, se numeste subcontractare. Corect?
#2. Ce tip de contract trebuie sa fac cu programatorii? De drepturi de autor? Prin care ei sunt platiti pentru munca lor de creatie iar eu cumpar de la ei drepturile de autor asupra acelei creatii? Contract de servicii? Evident, nu doresc sa-i angajez. Sunt freelanceri iar probabilitatea este destul de mare ca ei sa lucreze 1 saptamana incepand de astazi, apoi 2-3 luni sa nu mai lucreze la niciun proiect. Proiectele sunt atribuite pe bucati programatorilor.
#3. Din cate am inteles, trebuie sa platesc in tara 5% (dividende) pentru fiecare plata pe care o fac catre programator? De asemenea, mai trebuie sa platesc statului roman si alte taxe / impozite (adica sa retin din totalul pe care am sa-l platesc programatorului?)
#4. Ce tip de contract trebuie sa inchei cu clientii? Servicii sau vanzare de drepturi de autor? De asemenea, in cazul lor mai intervin si contractele de mentenanta (in cazul in care proiectul clientului presupune un site web sau o aplicatie ce trebuie updatata si intretinuta lunar)
#5. Contractele trimise in format digital (PDF), printate de client / programator, semnate, scanate si trimise inapoi cu semnatura, au valoare juridica?
#6. Acordul dat pe mail (sau prin bifarea unei casute) de catre client sau programator are valoare juridica?
#7. Exista notiunea de promisiune de plata? Doresc sa facturez clientului 30% din valoarea proiectului / contractului la inceput, cu mentiunea ca acesta isi is angajamentul sa plateasca restul la finalizarea proiectului.
#8. Clientii au un panou de administrare unde vad in timp real statusul proiectului si pot interactiona cu echipa de programatori alocata proiectului lor. Acestia pot seta sa vada panoul de client precum si diferite documente (propunere de proiect, deviz estimativ, factura) in limba lor (un client francez, va vedea toate acestea in franceza, un client neamt, va vedea in germana samd). Factura pe care o trimit clientului (precum si confirmarea platii) trebuie sa fie neaparat in limba romana? Pot sa trimit facturi pe care sa scrie in doua limbi? Limba clientului / romana. (EX: un client din State, va vedea totul in limba engleza. Cand acesta deschide o factura pe care i-am trimis-o, va vedea documentul in formatul urmator: "Invoice / Factura fiscala | Number / Numar | Date / Din data | Articles / Articole" etc)
#9. Pe factura trimisa clientului, trebuie neaparat sa fie trecuta si suma in Ron? (ex: Total: 100$ / 380.25 Lei)?

Daca mai exista lucruri ascunse, taxe, impozite, orice aspect pe care credeti ca ar trebui sa-l stiu si il puteti impartasi, va rog nu ezitati. Am nevoie de orice informatie ce m-ar putea ajuta in proiectul meu.

Va multumesc pentru timpul dvs. si sper sa primesc raspunsuri cat mai detaliate. Nu am nicio notiune de contabilitate sau drept. Sunt programator.

Alte discuții în legătură

Vandut carte electronica pe internet vasileCosmin vasileCosmin Am invatat de pe inetrnet programare web ca si Hobby , imi permit legile sa scriu un curs de programare, o carte electronica pe care sa o pot vinde pe ... (vezi toată discuția)
Magazin online diana.iacob1 diana.iacob1 Buna ziua! Doresc sa deschid un magazin online, insa fiind mai diferit decat celelate magazine, am nevoie de ajutorul dvs. Va voi explica care va fi mersul ... (vezi toată discuția)
Factura prin email? raduma raduma Ma ocup cu web design. Clienti mei sunt din SUA. Cum pot trimite o factura prin email? Contabilul meu zice ca trebuie sa listez factura, sa o semnez, sa o ... (vezi toată discuția)