avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reținere de către politie și accesarea datelor din ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reținere de către politie și accesarea datelor din telefon pentru că am pozat un rucsac purtat de un copil. Dacă mi-a fost încălcat vreun drept, unde pot să reclam asta?

După tot scandalul recent cu polițistul pedofil, mi s-a întâmplat ceva halucinant în timp ce mergeam pe bulevard. Mă îndreptam spre casă si întâmplător m-am intersectat cu un individ care mergea in fața mea purtând pe umeri un rucsac cu design interesant -- in forma de cap de mort 3D. Am fotografiat rucsacul si am postat imediat poza (in care aparea spatele celui care il purta) pe Facebook. Dupa 5 minute, în care fusesem urmărit, ma trezesc luat la rost de mama individului cu rucsacul ( individ care avea vreo 1,80 si numai copil minor nu mi se păruse la momentul inițial, când îl considerasem un turist, însă el era într-adevăr un școlar foarte bine dezvoltat). Deci mama mă abordează furioasă și începe să mă someze să-i arăt fotografia, că de ce fotografiez copiii pe stradă (individul mai era cu un coleg de școală) și dacă nu cumva sunt pedofil. Bineînțeles, am ignorat isteria femeii și am încercat să evit confruntarea, văzându-mi de drumul meu. Între timp femeia a sunat la 112 și m-am trezit, după vreo 3 stații de mers cu autobuzul, că un echipaj de poliție mă legitimează. După ce le-am dat buletinul m-au forțat să intru în mașină și să merg la secție unde m-au reținut vreo 3 ore și, nu numai atât, dar mi-au confiscat de la bun început telefonul. Mi-au returnat mobilul abia după cele 3 ore, răstimp în care femeia a dat declarații, iar ei au întocmit toate hârtiile. Am solicitat proces de predare-primire, pe care mi l-au redactat la cererea mea expresă și l-am semnat că am primit înapoi telefonul. Motivatia politistilor de retinere a mea si de confiscare a telefonului a constat în două aspecte. (1) Că s-ar fi produs o faptă (penală/civilă, până la urmă au recunoscut că mai mult civilă), respectiv că aș fi încălcat dreptul la intimitate a copilului respectiv ( nu stiu daca asta poate fi o fapta penala in conditiile in care fotografia nu era nud, plus ca nu aparea in fotografie deloc fața persoanei!) (2) Telefonul trebuia confiscat ca nu cumva să încerc ștergerea pozelor din telefon. Eu le-am spus că dacă vor să vadă pozele pot să acceseze pagina mea de Facebook, deoarece nu făcusem pozele respective ca să mă satisfac cu ele în baie, ci erau de domeniul public, dovedindu-se astfel ca fusesera facute în scop jurnalistic, respectiv ca să vadă lumea ce se mai poartă în materie de modă emo prin București. Așadar, mi-au fost răpite aiurea 3 ore și am fost deposedat de telefon. Ba mai mult: poliția s-a uitat nestingherită printre pozele mele din telefon. MI S-A ÎNCĂLCAT VREUN DREPT/DREPTURI PE CARE AR TREBUI SĂ-L RECLAM ȘI UNDE SE DEPUNE ÎN ACESTE CAZURI DE TRATAMENT ABUZIV PLÂNGEREA?
Ultima modificare: Duminică, 21 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: PARTEVATAMATA2010 , utilizator 10:28, 23 Ianuarie 2018
Procedura politieneasca a fost corecta daca au beneficiat de ordinul procurorului pentru perchezitie informatica.

Da politia are dreptul de-a retine orice persoana fara mandat timp de 24 ore daca exista suspiciuni...declaratii,plingeri ca ar fi savarsit o fapta penala.

Incalcarea dreptului la intimitate nu poate reprezenta o fotografiere a unui rutsac.



Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
sau dreptul la propria imagine sau nu mai stiu cum au formulat-o, problema e ca eu nu am vazut niciun mandat si nici nu cred ca au avut timp sa-l solicite, deoarece confiscarea s-a produs in circa 15 minute de la legitimarea mea si nici nu aveau timp sa-l redacteze si sa-l semneze, cum se poate verifica de catre mine daca a existat sau nu mandat?
Apreciati eronat drept "confiscare",atat timp cat ati intrat in sectia de politie cu telefonul si ati parasit sectia de politie cu telefonul
Politia in urma ultimilor evenimente la plangerea partii pretins vatamate mama minorului a procedat la vizualizarea fisierului telefonului dv,pentru a constata natura datelor stocate
Politia nu are de unde sa stie daca dv aveti cont pe retelele sociale
-la rice confiscare se face un pv de confiscare ,da caeste vorba de un obiect in speta telefonul ,organul a ur.penala solicita procurorului de serviciu mandat de perchezitie informatica,asta se intampla rapid .
Deci putem presupune ca chiar tu ai oferit telefonul pt. a fi verificat in scopul dovedirii nevinovatiei.
In cazul prezentat asa cum il prezinti acum, militia a procedat corect.

Gandeste-te ca acel copil ar fi fost copilul tau....cum procedai sau cum pretindeai politiei sa actioneze ?
Zi multumesc ca nu ai dat peste niste militieni sa te si incinga nitel ...si pana aflau ca esti nevinovat.....mancai si o mama de bataie.

In strainatate am asistat de 3 ori la asemenea cazuri cu romani care isi faceau selfie in asa fet incat sa prinda in cadru ''gagici'' ...ce crezi gagicile chemau politia si era tare nasol...se numea hartuire acolo.
Politia a fost informată că am cont de socializare, deci stia, degeaba spuneti ca nu are de unde sa stie. Plus ca mi-a verificat, in urma insistentelor mele, contul de Facebook si, desi a vazut ca poza nu are nimic incrimitoriu, a continuat procedura. Adica nici prezumtia de nevinovatie nu i-a oprit si nici dovada nevinovatiei mele. Desigur, la un moment dat organele legii s-au oprit, slavă Domnului! Deja duseseră absurdul (adica abuzul de drept) prea departe, dar când s-au oprit nu și-au cerut scuze pentru eroarea judiciară. De aceea doresc sa-i oblig eu sa isi ceara scuze prin Parchet. Am folosit termenul (impropriu) confiscare pentru că am fost deposedat temporar de un bun și nu există un termen mai bun pentru această faptă -- decât cuvântul „împrumut”, dar cred că este mai corect să spui că poliția mi-a confiscat telefonul decât că mi l-a luat cu împrumut. Iar în privința datelor stocate, pozele nu se prezumau că erau făcute într-o toaletă publică, așa că era exclus să-ți pui problema conținutului decent/indecent al acestora, ci erau făcute pe stradă, deci orice poze aș fi făcut -- din punct de vedere pur logic nu puteau fi incriminatorii, deoarece nu există o lege care să interzică să faci poze, fie că le faci la pui de căței sau la copii, iar dacă un subiect nu e de acord să fie fotografiat e o chestiune care nu privește sfera penală și nu trebuia sub nicio formă intervenit. Statul a consumat resurse inutil cercetând o speță cel mult civilă. În cazul meu ar trebui să fie dată ca soluție... neînceperea urmării civile, ceea ce e ABSURD! Dacă eu chem poliția că o vecină m-a deranjat fiindcă a trântit ușa prea tare sunt amendat eu, nu ea. Foarte mulți cetățeni au primit, de exemplu, amendă pentru că au sesizat la 112 furturi de material forestier și au fost amendați ei înșiși, chiar dacă existau mari nereguli cu foile de parcurs ale vehiculelor respective și cu autorizațiile de tăiere, deci existau indicii ale încălcării legii. Unde e amenda pentru sesizarea nelegală la 112?! Căci poliția a fost chemată pentru a atenua problemele psihiatrice ale unei femei care trebuia să ia un Xanax, nu să folosească poliția pe post de calmant!

Alte discuții în legătură

Hartuirea pe site-urile de socializare Lauricius Lauricius Am o problema pe care nu reusesc sa o rezolv si m-ar ajuta niste pareri. Sunt hartuita pe facebook de un individ, hartuire insemnand ca posteaza comentarii ... (vezi toată discuția)
Furt maryalice09 maryalice09 Buna ziua. Sunt cu cineva de un an si mi-am petrecut saptamana la el (mentionez ca nu suntem impreuna). Aseara a venit in vizita un prieten de-al lui si au ... (vezi toată discuția)
Armă tip airsoft confiscată cosmin_the1 cosmin_the1 Buna ziua. Am deținut pana saptamana trecuta o armă tip airsoft (pistol cu bile de plastic) si mi-a fost confiscată de poliție în baza unor fotografii ... (vezi toată discuția)