avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum pot sa imi recastig casa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum pot sa imi recastig casa?

Buna.Sunt Elena am 52 de ani si 2 copii.In urma cu 3 ani,avand probleme cu sotul meu de o viata intreaga(batai,certuri,amenintari cu moartea,amante)am intocmit un document la notar prin care fiul meu de 30 de ani intra in posesia casei(fiind un contract de donatie cu sarcini),fiica mea urmand a primi 7500 de euro pana in decembrie 2007.Fiica mea nu a primit nici un ban pana la ora actuala,sotul meu este mai tot timpul plecat in spania,filu meu aducandu-si prietena de un an sa locuiasca.....m-a chinuie.De cand sotul meu s-a intors pentru o scurta perioada acasa eu nu sunt chinuita doar de aroganta si indiferenta fiului meu ci si de jignirile si amenintarile sotului meu,fara ca fiul meu sa faca ceva sau sa ma apere........As dori sa stiu ce pot face ca sa imi obtin casa inapoi(contractul este semnat si de mine si de sotul meu dar el acum nu ma sustine ci imi spune ca nu am nici un drept nici eu nici fiica mea),cand sa divortez?Daca am drept de uzufruct poate fiul meu sa puna ipoteca pe casa?Sau pot sa inchiriez eu camera mea pt.ca nu mai suport sa stau acolo cu ei...... Cum sa fac???????????MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: ContSters107540 , utilizator 22:22, 20 Octombrie 2009
Codul civil spune:
Cauzele de revocare
Art. 1.020. - Donatia poate fi revocata pentru ingratitudine si pentru neexecutarea culpabila a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
Modul de operare
Art. 1.021. - Revocarea pentru ingratitudine si pentru neindeplinirea sarcinilor nu opereaza de drept.

Revocarea pentru neexecutarea sarcinii
Actiunile in caz de neexecutare a sarcinii

Art. 1.027. -
(1) Daca donatarul nu indeplineste sarcina la care s-a obligat, donatorul sau succesorii sai in drepturi pot cere fie executarea sarcinii, fie revocarea donatiei.
(2) In cazul in care sarcina a fost stipulata in favoarea unui tert, acesta poate cere numai executarea sarcinii.
(3) Dreptul la actiunea prin care se solicita executarea sarcinii sau revocarea donatiei se prescrie in termen de 3 ani de la data la care sarcina trebuia executata.

Fiul poate pune ipoteca pe casa fiind proprietar, iar dvs. fiind beneficiarului doar a uzufructului nu puteti dipune de acea camera pentru a o inchiria.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
Multumesc mult dar mai am cateva nelamuriri:
-daca in timpul procesului isi indeplineste sarcina ce se intampla?poate refuza fiica mea banii pt.ca actiunea sa continue?daca si-ar indeplini sarcina pe ce motiv as putea continua procesul?exista alte motive?
-puteti sa imi spuneti la ce se refera exact art.1.021 dar nu in limbaj juridic?......a opera de drept.......?
-daca cumva fiul meu a pus/pune ipoteca pe imobil mai pot sa-l dau in judecata?
-cum poate influenta sotul meu evolutia procesului daca nu este de acord cu actiunea inaintata de mine in instanta?
-daca fiul meu ajunge in imposibilitatea de a-si mai plati ratele ce se intampla cu mine?o sa fiu evacuta din casa?
Va multumesc mult pt.raspunsuri.
Revocarea actului de donatie , in speta , poate opera pentru neexecutarea sarcinii.
In speta, instanta de judecata trebuie sa constate si sa pronuntate aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice, desfiintand contractul de donatie.
Termenul de prescriptie e cel de trei ani.

Uzufructuarul beneficieaza doar de atributele de posesia si de folosinta, e lipsit de atributul de dispozitie al dreptului de proprietate.

Actele de dispozitie(ipoteca, spre exemplu)pot fi incheiate de catre fiul dumneavoastra, in calitate de nud proprietar.
Actul de administrare , cum e cel de inchiriere , poate fi incheiat de catre uzufructuar.Pe cale de consesinta , dreptul de uzufruct poate fi inchiriat.

Numai dreptul de uz (din cauza acelui caracter intuitu personae) nu poate fi inchiriat sau cedat.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc mult pt.raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare donaţie bvlucretiu bvlucretiu Bună! Se poate revoca, anula un act de donaţie (de către donator) odată ce acesta a fost oficializat printr-un act notarial? Mai exact donatorul poate ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie dupa decesul donatarului medeea2012 medeea2012 am donat cu scutire de raport o suprafata de teren unuia dintre fii. Acesta a decedat si doresc sa revoc aceasta donatie deoarece sotia si copii fiului meu ... (vezi toată discuția)
Contestare donatie Daniel1956 Daniel1956 In 2009,pentru a termina amiabil un divort,am fost pus in situatia,in loc de partaj,care imi parea un gen de tiganie,sa primesc acceptul la divort in schimbul ... (vezi toată discuția)