avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba

scrie undeva ca in perioada de proba salariatul isi poate da demisia fara preaviz?
Cel mai recent răspuns: florro2002 , utilizator 09:27, 20 Februarie 2006
iata ce spune art. 31 Codul Muncii: 4_1) (OUG 65/2005) Pe durata sau la sfârsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta, printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.

(5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

eram sigura ca tu ai sa-mi raspunzi . multumesc.
pai stiu aceste dispozitii, numai ca se intampla sa ma mai lovesc de intrebari de genul celei cu preavizul si daca trece un anumit timp si nu am reusit sa gasesc raspunsul singura, apelez la voi.
am zis ca poate iarasi mi-a scapat mie ceva.
a si altceva , sau mai bine sa spun situatia de care m-am lovit.
un baiat care e angajat la o firma de paza in program 12 cu 24, dorea sa-i clarific problema cu care se confrunta:
intr-o noapte a fost trimis de sefi sa pazeasca singur intr-un camp pe frig cateva sute de anvelope.
s-a speriat si nu a mers.deci, absent nemotivat. ok...
a doua zi a mers sa-si dea demisia . seful lui i-a spus ca ori semneaza ca renunta la orice drept in bani care i se cuvenea( salariu si ore suplimentare) ori il baga in comisia de disciplina.
sincer, nu stiu daca poate pentru asta sa-l bage in comisia de disciplina ( a lipsit si nesocotit o dispozitie a sefului, dar stim ca atata timp cat acesta dispozitie poate pune in pericol sanatatea si securitatea lui si a colegilor sai nu constituie abatere disciplinara).plus ca sincer, recunosc ca nu stiu daca in perioada de proba poti intra in comisie de disciplina.
in alta ordina de idei l-am sfatuit ca se poate duce la serviciu in continuare, dar in perioada preavizului poate absenta 4 ore pt cautarea unui alt loc de munca, bineinteles fara sa-i afecteze salariul.
seful lui il ameninta cu litera i si ca-i face probleme daca nu semneaza ca renunta la bani.
a mers la un INSPECTOR ITM( atentie) si i-a spus ca ce l-am sfatuit eu ca poate lipsi 4 ore, nu este adevarat si ca daca o sa mearga in instanta dispozitiile contractului colectiv la nivel national nu prea este luat in considerare de judecatori si ca ei se vor ghida doar dupa COD.si ca degeaba invoca art 74 alin 3 din CCM la niv national.
saracul este speriat si nu reusesc sa-l calmez. ce parere aveti de situatia asta?
Salariatul era in perioada de proba? Daca da, nu-l baga la nici o comisie de disciplina ci inceteaza CIM pe necorespundere profesionala. Litera "i" nu mai exista - angajatorul vrea sa spuna ca ii desface ctr.disciplinar. OK, dar pt asta trebuie urmata procedura cercetarii prealabile. Chiar si asa, daca salariatul e gasit vinovat, sigur, i se desface CIM, dar drepturile care i se suvin trebuie sa-i fie date. Sa nu se lase santajat - caci mi se pare ca cu asta seamana ce i se intampla. Ma indoiesc insa ca refuzul o singura data al unei singure sarcini de serviciu poate avea astfel de consecinte. Vezi ce spune la regulamentul intern si daca aveti un statut profesional ori ctr.colectiv pt aceasta profesie. Mai vezi daca are fisa postului - toate astea pt verificarea legalitatii dispozitiei sefului (paza in camp, etc).
Si, de asemenea, NU poate lipsi 4 ore in perioada preavizului (de 15 zile lucratoare daca i se desface CIM sau 15 zile calendaristice daca isi da demisia).
si totusi art 74 alin (3) din Contractul Colectiv La Nivel National asa spune.
m-ai bagat in ceata.
poti sa-mi explici te rog

Alte discuții în legătură

In perioada preavizului este obligatoriu a se respecta programul de 8 ore? Popescu Lorena Popescu Lorena Este vb de un Agent Vanzari care incepand de la 01 sept 2009 intra in preaviz ptr 15 zile, am inteles ca poate sta la locul de munca 4 ore . Este adevarat? (vezi toată discuția)
Demisia ajutoooooooor deea_2008_deea deea_2008_deea luni 16 iunie mi-am dat demisia am semnat acele acte si ar trebuii k in data de 30 iunie s se termine preavizul problema ar fii ca eu trebuie sa fiu la ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz? corina.trandafir corina.trandafir ptr sef serviciu marketing cat este preavizul ptr concediere?20 sau 30 zile lucratoare?dar contabil sef?ms (vezi toată discuția)