avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Un caz putin ciudat...rog ajutor.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Un caz putin ciudat...rog ajutor.

Buna ziua,
Eu, am avut permisul suspendat o luna, perioada in care m-am deplasat prin intermediul altor soferi. Intr-o dimineata vroiam sa imi iau tigari si am intalnit un prieten din cartier pe care-l stiu doar dupa porecla, stiam ca are permis si l-am rugat sa ma duca pana la o benzinarie sa imi cumpar un pachet de tigari. cand am ajuns la benzinaria respectiva, vis-a-vis de ea un echipaj de politie a oprit o masina in care erau niste prieteni comuni care au fost sanctionati si faceau "galagie". Am traversat impreuna cu soferul meu si el s-a luat putin la "harta" cu politistul respectiv, acesta din urma a vrut sa il legitimeze si sa-l amendeze pt ca a traversat prin loc nepermis. Soferul meu cand a vazut lucrul acesta a luat-o la fuga, moment in care politistul m-a prins de mana si m-a invitat pe mine la sectie. Atunci i-am spus ca nu am eu de-a face si sa se comporte ca atare ca nu am facut nici o infractiune. M-a legitimat, si mi-a dat o amenda pt traversare prin loc nepermis, mi-am cerut scuze, am vorbit frumos tot timpul si am spus ca nu am treaba cu "scandalagiii" implicati. El a vorbit la fel frumos in cele din urma si mi-a zis sa-i comunic soferului meu ca va primi amenda acasa ca a fugit de la locul faptei. Am zis ca nu am treaba cu el dar am sa-i comunic. Toate bune si frumoase cand dupa aprox 1 luna primesc acasa o recomandata prin care mi se solicita sa vin sa declar la politie cine mi-a condus masina proprietate personala pe in data de, la ora de. Am ramas putin uimit si apoi am realizat ca data si ora coincideau cu procesul verbal la care am primit acea amenda ca pieton pt traversare neregulamentara. Mi-am dat seama imediat ca e vorba de acel sofer al meu care a fugit probabil sa-l declar. Aduc la cuunostiinta ca atunci dupa fapta intamplata, politistul a plecat din locul respectiv si eu l-am sunat pe acest sofer sa vina inapoi si sa imi ia masina de acolo din benzinarie. Am apelat la o cuunostiinta din politie si mi s-a spus ca stie despre ce e vorba si ca trebuie sa ma duc sa declar numele celui care a fugit. Acum problema este ca eu il stiu doar dupa porecla si el mi-a zis ca nu exista asa ceva si daca nu ii comunic datele voi intra la complicitate si tainuire... ceea ce pe mine ma sperie ca nu am fost nici complice si n-am nici ce sa ascund. Eu am fost si sanctionat corespunzator deci nu inteleg la ce am fost complice. Si ca sa o luam si pe cealalta parte sa zicem ca prin reducere la absurd ma interesez si pot face rost de numele lui... revin si celelalte probleme daca el va fi actionat in instanta si pe mine ma pune ca martor impotriva lui... dupa ma trezesc cu geamuri sparte sau ceva mai grav din partea lui..moment la care nu vreau sa ajung.
Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns..e adevarat ca pot sa intru ca si complice si pt tainuire la asa o prostie ? Luni trebuie sa ma duc sa ma intalnesc cu respectivul politist care mi-a aplicat amenda probabil ca asta va vrea sa ii spun numele. Intrebarea mea este chiar pot sa patesc ceva daca nu il stiu si respectiv nu il dau ?
O zi buna, va multumesc pt apreciere si timpul pe care l-ati pierdut pt a citi.
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 18:11, 17 Octombrie 2009
Daca chiar nu cunoasteti numele celui care v-a condus masina, ci numai porecla si nici nu aveti o alta informatie prin care sa il faceti identificabil, comunicati in scris politiei acet fapt si trimiteti comunicarea cu confirmare de primire, prin posta. Important este ca declaratiile dvs. sa fie reale.
In ceea ce priveste infractiunile de tainuire sau/si de nedenuntare a unor infractiuni, deja este mult mai mult. Politistul era, cred eu, mult mai aproape de adevar, daca va atentiona sa nu faceti declaratii false! Atata timp cat nu le faceti si declarati adevarul, nu vi se poate intampla nimic!
In al doilea rand, ar fi bine sa consultati un avocat in situatia in care vi se cer declaratii scrise la politie si chiar sa fiti insotit de acesta la luarea declaratiilor. Oricum, nimeni nu poate declara si semna ceva in locul dvs., deci atentie la ce declarati si va asumati!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Traversare a strazii prin loc nepermis LostProphet LostProphet Buna ziua ! De dimineata am traversat strada prin loc nepermis, am fost oprit de un politist , mi-a cerut buletinul , a intrat in masina , a copletat un proces ... (vezi toată discuția)
Amenda și abuz în serviciu? RobertPana RobertPana Va rog să mă sfatuiti cu următoarea problema. Am ieșit din Profi, m-am oprit sa fumez o țigară in fata poliției care vorbea cu alți băieți. Agenda ... (vezi toată discuția)