avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire primita de la o institutie financiara nebancara
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire primita de la o institutie financiara nebancara

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: am primit pe adresa firmei pentru un angajat o "instiintare de plata prin retinerea din veniturile salariale" de la o institutie financiara nebancara prin care mi se solicita sa retin din salariul angajatului o anumita suma de bani deoarece acesta a inregistrat intarzieri de plata de peste 60 de zile, iar ulterior mi se specifica ca in fiecare luna sa fac retineri din salariul angajatului respectiv pentru o alta suma pana cand voi primi din partea lor o notificare ca s-a achitat intreaga datorie. In aceasta instiintare nu este specificata suma totala a creditului pe care ar avea angajatul de platit ci doar numarul contractului de finantare si data contractului, precum si sumele pe care ar trebui sa le retin din salariu. Este legal acest lucru? Trebuie sa fac poprire pe salariul respectivului angajat, chiar daca suma pe care ei mi-o comunica depaseste 1/3 din salariu si instiintarea de a retine din salariu vine direct de la institutia bancara nefinaciara, nu de la un executor judecatoresc?
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 15:42, 24 Ianuarie 2018
Puteti face o adresa catre ifn-ul respectiv prin care sa solicitati acte care dovedesc existenta debitului.
Poprirea trebuie sa vina din partea unui executor - in baza unui titlu executoriu. Este o practica cunoscuta a firmelor de recuperare sa transmita adrese si notificari catre angajator, acesta achita o parte din sume, iar atunci cand debitorul doreste sa depuna contestatie la executare, invoca ca s-a intrerupt prescriptia prin platile angajatorului. In concluzie, mare atentie la acte.
Multumesc pentru raspunsuri! Ideea este ca in instiintarea de plata primita de la IFN-ul respectiv mi se invoca art. 52 din legea 93/2009 conform caruia contractele de credit incheiate de IFN constituie titluri executorii.

In acest caz va trebui sa infiintez poprirea pe salariul angajatului in cuantumul sumelor comunicate de ei sau sa le cer mai multe detalii referitoare la credit (de ex suma totala de plata)?

Ulterior, am mai primit o instiintare de a face poprire pt un alt angajat in care creditor este tot IFN-ul respectiv, insa instiintarea este facuta "ca la carte" prin intermediul unui executor judecatoresc in care mi s-a anexat copia dupa incheierea de incuviintare a executarii silite. Tocmai de aceea in momentul acesta sunt in dificultate si nu stiu daca sa dau curs primei popriri. M-ar ajuta foarte mult sfaturile voastre. Multumesc!
Daca somatia nu vine de la executor nu instituiti poprirea. E simplu. Si anuntati debitorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma datorata de salariat unei banci, retinuta pe statul de plata camelia adina camelia adina Va rog un raspuns daca se poate la urmatoarea problema: am primit de la banca (nu dam numele) o instiintare ca angajatul nostru nu si-a platit rata la ... (vezi toată discuția)
Poprire salariala -credit ifn mariusgsl mariusgsl O angajata a societatii noastre are inregistrate debite la plata ratelor catre SC COFIDIS IFN SA. Ni s-a trimis o adresa prin care ni se solicita ... (vezi toată discuția)
Firma recuperari creante. este legal ? adriana_25 adriana_25 In urma neplatii unor rate la o banca, o firma recuperari creante COFIDIS IFN S.A., ne-a solicitat noua, care suntem tert poprit in acest caz, sa oprim o ... (vezi toată discuția)