Cineva a introdus o actiune vizand lezarea demnitatii umane (calomnia) impotriva mea, am formulat cerere reconventionala in cauza si la actiunea de fond, aceasta a fost taxata cu suma de 100 de lei, potrivit art. 7 din OUG80/2013. In apel, insa, s-a stabilit pentru aceasta cerere reconventionala o taxa de timbru la valoarea cererii reconventionale de 2795 de lei, o suma imposibil de platit practic. Formulez cerere de reexaminare a taxei de timbru in termenul legal de 3 zile, dar vreau si eu o opinie: este normal sa se stabileasca o taxa de timbru la valoare in apel in temeiul art 23 lit. b din OUG 80/2013, desi la fondul cauzei, potrivit art. 7 din actul normativ mentionat exista o derogare de la art 3, in sensul ca prevederea este "Actiunile privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice se taxeaza cu 100 lei"?!?!
Art. 23 lit. b) din OUG nr. 80/2013 se refera la cuantumul taxei de timbru pentru exercitarea apelului, deci suma stabilita in cazul dvs. nu are legatura cu taxa de timbru aferenta cererii reconventionale, ci vizeaza taxa datorata la suma contestata, in cazul actiunii evaluabile in bani. Cu toate acestea, daca cererea din prima instanta a fost neevaluabila in bani, atunci devenea incidenta lit. a) a art. 23 din OUG nr. 80/2013.
Si totusi, daca pentru actiunea de fond exista o derogare de la plata la valoare, in apel de ce nu ar fi incidenta aceeasi derogare si s-ar plati la valoare?!? Asta nu inteleg. Trebuie sa invoc exceptia neconstitutionalitatii sa se pronunte Curtea Constitutionala sau e suficient sa se tina cont de aceasta derogare si in apel?
Mi se pare incredibil sa ti se ceara si sa platesti 100 de lei la fond, iar in apel sa se calculeze o taxa de timbru de 2700 de lei, cand, dimpotriva, in apel se plateste jumatate din valoarea initiala, nu de... 27 de ori mai mult!!!!