avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de risc maternal în luna a 6-a, contract de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de risc maternal în luna a 6-a, contract de muncă pe perioadă determinată. Cum pot beneficia de ccc dacă angajatorul nu-mi prelungește contractul?

Sunt gravidă in luna 6 si sunt angajată de 9 luni tot pe perioada determinată de 3 luni .sunt in concediu de risc si am fost anunțată ca numi mai prelungește contractul ce pot face pentru a primi concediu material au dreptul sa numi prelungească contractul sau macar sa ma anunte cu câteva zile înainte ca numi va mai prelungi contractul
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Molole90 , utilizator 14:23, 24 Ianuarie 2018
Angajatorul nu este obligat sa prelungeasca durata contractului de munca, indiferent de starea dvs.

Angajatorul se poate prevala de urmatoarele dispozitii din Codul Muncii:
art.49
....
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
....

art.50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
.....
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
.....

In speta, durata concediului medical nu prelungeste durata c.i.m. incheiat pe durata determinata.

In acest caz, la incetarea c.i.m. aveti doua posibilitati :
- fie mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate pentru a va plati concediul medical in continuare, dupa care intrati in CCC;

OUG nr.158/2005:
Art. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:
Art. 62
În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie. Pentru aceste situaţii, indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii, sunt achitate în condiţiile menţinerii concediului medical pentru aceeaşi afecţiune.

Art. 63
Prevederile art. 62 se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.

- fie mergeti la AJOFM pentru a va inscrie la somaj. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
Si daca merg la casa județeană de sănătate imi plătește concediu cu risc in continuare si cand il termin intru in concediu maternal toate acestea se adauga la cele 12 luni lucrate?dupaia sa intri in concediu prenatal
Intr-adevar, asa va fi cum ati mentionat dvs.
Multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.i.m. pe durata determinata si concediul medical crocolina3 crocolina3 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Sunt angajat cu un contract pe perioada determinata de 3 luni(se incheie pe 13 octombrie 2016).Din cauza unor ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract de munca individual pe termen limitat in caz de concediu de boala vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna seara , Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea problema : Sotul meu este incadrat cu contract de munca pe termen limitat si a suferit un accident ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de prenatal? Eva90 Eva90 Buna, in data de 1 noiembrie imi expira contractul de munca, eu ar trebui sa nasc in februarie, daca imi prelungeste pe 3 luni mi-ar expira chiar in 1 ... (vezi toată discuția)