Lucrez la o firma care are ca obiect de activitate fabricarea painii si a produselor de patiserie.As avea nevoie de o monografie completa pentru a nu se produce niste erori de interpretare.Va multumesc
Pentru simplificare am eliminat TVA-ul din monografie:
Cazul 1 : vanzarea in aceeasi structura (produs finit)
1.Achizitie materii prime 301=401 260 lei (faina 100kg*2lei, drojdie 1kg*50lei, sare 1kg*10 lei, etc)
2.consum materii prime pentru urmatoarea productie:
100 paini
100 covrigi
consum pentru 100 paini: 30kg faina; drojdie 0.200gr;sare 100 gr= 71 lei/100= 0.71 buc(cost productie)
consum pentru 100 covrigi : 10kg faina, 0.100 gr drojdie; 0.50 gr sare=25.5/100= 0.255(cost productie)
601=301 96.5 lei
2.inregistrare productie
345=711 96.5
3. vanzare produs finit
90 paini * 2 lei =180
95 covrigi *1 leu=95
5311=701 275
4.Descarcare produs finit:
711 = 345 (90*0.71+95*0.255)=88.13
La final o sa aveti urmatoarele solduri:
-301 sold D=(faina 60*2;drojdie 0.700gr*50;sare 0.850gr*10)=163.5 lei
-345 sold D 8.37 ( 10 paini*0.71;5covrigi 5*0.255)
5 inchidere cont venit si cheltuieli
121=601 96.5 si 701;711 =121 283.37
Cazul 2: Vanzarea in structuri diferite(marfuri)
Daca vanzarea nu se face in aceeasi structura si transferati produsul finit la marfuri dupa realizarea productiei (punct 2) faceti transferul:
-transfer produs finit la marfuri:
371=% 300
345 96.5
378 203.5
711 in bilant
mmanu
buna ziua
folosesc contul 711 variatia stocurilor pentru a evidentia cresterea in greutate animale, la o ferma, problema este ca nu am sold la cont la ... (vezi toată discuția)