avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Keyword ca marca inregistrata
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Keyword ca marca inregistrata

Problema sta in felul urmator, nu am sa dau datele reale ca sa nu intampin alte dificultati.
Am cumparat un domeniu care cubrinde un keyword care dupa amenintarile avocatilor firmei cu pricina spun ca sunt inregistrare ca marca inregistrata. Acestia ma ameninta ca ma dau in judecata deoarece acel keyword face parte din numele firmei lor. Intrebarea mea este: imi pot face ceva? .. daca ma dau in judecata ce sanse de castig am?

Ex: sa zicem ca eu cumpar un domeniu care cuprinde google, yahoo, microsoft, amazon ... etc
Ce sanse au sa castige in instanta, cu precizarea ca firma respectiva are un capital ce atinge valori de milioane/sute de milioane de euro, sunt cunoscuti in majoritatea tarilor si au activitatea in majoritatea tarilor dar nu si in Romania.


Multumesc
Cel mai recent răspuns: definitiv! , utilizator 22:30, 24 Noiembrie 2009
Prin înregistrarea de catre dvs a unui domeniu de internet asemanator cu cel al casei de avocatura teoretic ati putea incalca dispozitiile legii 148/2000 care interzice publicitatea de naturã a creea confuzie pe piata între cel care îsi face publicitate si un concurent sau între mãrcile de comert, denumirile comerciale sau alte semne distinctive, profitându-se astfel de renumele unei mãrci de comert, de denumirea comercialã si creând astfel prejudicii partii adverse.
Daca, spre exemplu, domeniul dvs este de forma www.acelcuvant.ro si "acelcuvant" reprezentand si marca firmei este înregistrat si protejat prin intermediul OSIM atunci ati putea pierde in instanta dreptul de a folosi domeniul achizitionat deoarece titularii marcii pot cere instantei judecatoresti competente, sa interzica tertilor, sa foloseasca în activitatea lor comerciala, marca firmei fara consimtamantul detinatorului de drepturi.
In schimb daca "acelcuvant" nu este protejat si nu este de notorietate il puteti folosi oricand, in special in domenii cu alte extensii. De exemplu, www.acelcuvant.info.ro sau www.acelcuvant.net, samd.
Dati-mi voie sa presupun ca ati achizitionat domeniul de internet nu cu intentia de a-l folosi si valorifica ulterior ci doar cu intentia de a-l putea valorifica ulterior prin revanzare partii interesate.
In aceasta situatie va sfatuiesc sa acceptati oferta lor daca, bineinteles, exista vre-una.
Numele domeniului nu este exact "acelcuvant", adica nu este acelasi nume cu alt tld. Numele domeniului pur si simplu detine acel keyword. Eu stiam ca poti folosi acel nume de domeniu dar nu in acelasi "domeniu".
Tin sa precizez ca acel cuvant nu apare in dictionar dar este un cuvant destul de uzual. Firma detinatoare care afirma ca acel keyword este marca inregistrara este ceva de genul "emusic" iar domeniul meu este "portalemusic".
Si daca acel cuvant este marca inregistrata ce inseamna ca nu il mai poti folosi in nicio imprejurare?
Microsoft de asemenea banuiesc ca este marca inregistrata, nu imi pot inregistra micro-soft.tld?

Keyword-ul chiar este marca inregistrat
(Filing date: 24/12/1998
Date of registration: 12/04/2002
Expiry Date: 24/12/2018"
dar cum am mai spus, eu nu am exact acel cuvant. Si acum ca este marca inregistrata nu se poate folosi deloc acel cuvant?
Normal nu era ca domeniile care contin cuvinte inregistrare sa nu fie libere la inregistrare?
Daca domeniul este inregistrat cu extensia .ro sunt aplicabile regulile nationale privitoare la publicitatea comparativa. Aceasta forma de publicitate este interzisa daca comparatia este inselatoare; daca se creeaza confuzie pe piata intre cel care isi face publicitate si un concurent sau intre marcile de comert, denumirile comerciale sau alte semne; daca se profita in mod incorect de renumele unei marci de comert, de denumirea comerciala sau de alte semne distinctive ale unui concurent ori de indicatia geografica a unui produs al unui concurent; daca se discrediteaza sau se denigreaza marcile de comert, denumirile comerciale, alte semne distinctive, bunuri, servicii, activitati sau circumstante ale unui concurent.
In cazul in care domeniul are extensia .tld, .com.mx, .tv si oricare alta pentru care valabilitatea este de 1-2 ani fi partea potrivnica ar trebui sa dovedeasca uzurparea denumirii acesteia si imposibilitatea de a-si folosi propriul nume pe Internet în scopul prezentarii sale si promovarii unei oferte partenerilor de afaceri utilizatori ai Internetului datoritã conduitei dvs. culpabile.
Strict referitor la intrebarile dvs mentionez ca pot constitui marci semne distinctive cuvintele si combinatiile de cuvinte. Inregistrarea marcii confera titularului sau un drept exclusiv asupra marcii. Titularul marcii poate cere instantei judecatoresti competente sa interzica tertilor sa foloseasca, in activitatea lor comerciala, fara consimtamantul titularului un semn (cuvant) care, data fiind identitatea sau asemanarea cu marca, ori data fiind identitatea sau asemanarea produselor sau serviciilor carora li se aplica semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost inregistrata, ar produce in perceptia publicului un risc de confuzie, incluzand si riscul de asociere a marcii cu semnul (cuvantul). De obicei, inregistrarea unei marci se face pe perioade de cate 10 ani.
Domeniile care contin cuvinte marca inregistrata nu pot fi blocate de la inregistrare deoarece caracterul culpabil al inregistrarii nu se prezuma ci trebuie dovedit.
In situatia dvs unii utilizatori au mers mai departe si au putut obtine protectia pentru cuvinte diferite fata de cele deja protejate, cum ar fi in exemplul nostru "portalemusic" ori au putut dovedi ca sunt, sa zicem,actionari ai unor firme precum SC Portalemusic SRL.
Buna ziua Domnule Avocat,
imi cer scuze fata de ellada ca am ales sa continui aceasta discutie desi nu stiu daca problema i-a fost lamurita, eu insa apreciez valoarea solutiilor oferite aici si tot aici vreau sa cer sfaturi.

Ma aflu intr-o situatie oarecum asemanatoare, eu insa fiind cel care intentioneaza sa inregistreze o marca.
In anul 2004 a fost infiintata SC OBIECT SRL de catre persoana A care a achizitionat si domeniul www.obiect.ro, domeniu achizitionat pe persoana fizica, nu juridica.
In 2007 SC OBIECT SRL a fost cedata de A catre persoanele X si Y.
In 2009, in urma cu o luna eu am preluat SC OBIECT SRL de la X si Y, astfel am devenit administrator si asociat unic.
Activitatea firmei doresc sa o dezvot pe internet si am hotarat ca am nevoie de domeniul www.obiect.ro, domeniu cumparat dar nefolosit de persoana A.
In urma negocierilor dintre mine si persoana A nu s-a ajuns la o intelegere. Persoana A asteapta un cumparator al domeniului www.obiect.ro care sa-i plateasca o suma in jurul a 100.000 euro. Este un pret mare pentru piata din Romania, dar mai ales pentru mine.
As vrea sa stiu daca exista o metoda legala astfel incat SC OBIECT SRL sa devina proprietarul si utilizatorul de drept a www.obiect.ro, evident, excluzant pretul exagerat cerut de actualul posesor.
Ar fi o solutie daca OBIECT ar deveni marca inregistrata a SC OBIECT SRL ?

________________
Cuvantul "OBIECT" a fost folosit fictiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuvinte in trademark Stadva Stadva Trademarkul este inregistrat pe 5 cuvinte , sa zicem [i]cuvant1 cuvant2 cuvant3 cuvant4 cuvant5[/i] . Doresc sa inregistrez un domeniu de internet pe ... (vezi toată discuția)
Afiºare firma concurenta pe site Vasile_N Vasile_N O zi bună tuturor! Am următoarea problemă: intenţionez să fac un site în care apar numele firmei "X" şi al firmei "Y" (concurente) în context ... (vezi toată discuția)
Nume de domeniu - marcã Înregistratã la osim BogdanSM BogdanSM Buna ziua, [b]Doresc sa va expun urmatoarea problema:[/b] Am inregistrat recent un nume de domeniu pe TLD-ul .NET. Domeniul nu contine un brand anume, ci ... (vezi toată discuția)