Pe scurt:
- asociatia de proprietari exista, a fost infiintata demult, exista acord de asociere si statut;
- unul dintre proprietari vinde, o alta persoana cumpara.
Care este temeiul legal prin care noul proprietar este obligat sa depuna la asociatie actul de proprietate in copie?
Intrebari similare in forum au avut ca raspuns art. 12 din HG1588/2007: Proprietarii membri ai asociației, [...] au și următoarele drepturi și obligații:
B. Obligații:
g) la dobândirea proprietății, să depună în copie, la asociație, actul de proprietate;
Va atrag atentia ca acest art 12 se adreseaza proprietarilor membri ai asociatiei. La dobandirea proprietatii, noul proprietar nu este membru al asociatiei, asa ca art 12 nu i se adreseaza in intregime. Daca face cerere de inscriere, atunci da, trebuie sa depuna.
Deci, mai e prevazuta undeva obligatia ca un proprietar nemembru sa depuna copie dupa actul de proprietate?
Se vede treaba ca sunteti in tema cu subiectu, dar:
- ce motive ar avea noul proprietar de a nu deveni membru al asociatiei (nu asa, ca asa vrea muschii mei...) si sa depuna in copie actul de proprietate;
- cum il inscrie asociatia in "catastife", de unde stie asociatia cu cine discuta, ca el este proprietar?
Cand lucrurile iau o turnura deosebita (omu' nu-si achita contributiile la asociatie, o perioada mai mare de timp si poate este cazul ca asociatia sa-l actioneze in instanta - sau poate chiar din acest motiv refuza sa depuna in copie actul de proprietate) - atunci asociatia trebuie sa mearga la OCPI si solicita informatii...
Sunt numeroase cazurile in care instanta a solicitat as. prop. sa faca dovada ca cetateanul chemat in instanta este proprietarul apartamentului chemat in instanta, da? Eu, initial nu am crezut ca o instanta poate sa ceara asa ceva, dar am vazut aici pe forum asemenea discutii. Ma gandeam ca o asa insitutie a statului poate si singura sa se intereseze la OCPI - cine este proprietarul apartamentului situat in loc...., str. ... nr..., dar nu, instanta ne pune pe noi sa demonstram acest lucru. Cum, cand dumnealui dom' propritar , iaca nu doreste...
Vedeti cum sta treaba?
Motivele pt care unii dintre proprietari n-ar vrea sa fie membri nu conteaza. Legea ar fi trebuit sa prevada cazuri de rea vointa sau indiferenta.
Asociatia poate cere declaratie pe proprie raspundere. Alta varianta nu vad.
Da, la OCPI ma gandeam si eu sa apelam, doar ca nu e gratis si nu gasesc temei legal sa bagam cheltuiala la asociatie.
Ei, se discuta in com. executiv si gasiti dvs. o cale.
Asa este, Legea ar trebui sa precizeze cu exactitate ca orice proprietar sa depună în copie, la asociație, actul de proprietate.
........................................
Acum, ca mi-am adus aminte - la un moment dat a trebuit sa ajut niste oameni sa-si incropeasca o as. de proprietari.
Am urmarit la fix procedura descrisa in L 230/2007, insa surpriza, judecatorul delegat, cel care verifica toate documentele privind infiintarea as. prop., a pretins sa avem 50%+1 dintre proprietari, cu documente intabulate.
In Lege nu scrie asa ceva. Presedintele ales in AG de constituire, jurist de profesie, a incercat o discutie, ca intre juristi si, - draga nu se poate, aceasta este pretentia mea si nu si nu...
Am ajuns cu notificarea institutiei Avocatul Poporului de la care am primit un raspuns favorabil - Legea nu prevede o asa cerere, dar judecatorul delegat a ramas ferm pe pozitie.
Am fost nevoiti samai cautam proprietari cu actele complete si intr-un final am reusit constituirea as. prop.
Ce v-am scris mai sus, s-a intamplat in Moldova, orasul Iasi.