Am fost oprit pe 17 octombrie pe b-dul Stefan cel Mare din Oradea dupa intersectia cu strada Barsei, in intersectie, pe bulevard, fiind montat un semafor cu comanda manuala pentru pietoni, pe strada Barsei fiind montat un indicator STOP. Mi-a fost suspendat permisul pentru 30 zile pentru nerespectarea art. 100 al. 3 lit. d, agentul specificand directia de mers corect (din str. Barsei) si faptul ca ajungand la intersectia semaforizata cu b-dul nu am respectat semnificatia culorii rosu a semaforului electric aflat in functiune si am patruns in intersectie.
I-am spus si acest fapt a fost trecut si in procesul verbal ca eu am oprit la indicatorul STOP, linia transversala aferenta semaforului fiind in partea dreapta a intersectiei (eu facand viraj la stanga, unde era si trecerea pentru pietoni) am considerat ca semaforul nu mi se adreseaza. Semaforul era amplasat dincolo de intersectie chiar deasupra trecerii. Am acordat prioritate de trecere pietonului dupa care am iesit din intersectie.
Va rog sa ma ajutati, am sanse sa fie anulat procesul verbal? Nu am patruns in intersectie pe culoarea rosie a semaforului asa cum precizeaza agentul.
In procesul verbal nu a fost mentionat nici un martor. A fost mentionata strada pe care circulam si directia in care ma indreptam si faptul ca am ignort culoarea rosie a semaforului si am intrat in intersectie (art. 30 al. 3 lit. b). Se poate proba foarte usor faptul ca la intersectia celor doua strazi, pe strada pe care circulam nu exista semafor ci STOP. Intersectia respectiva de fapt nu este semaforizata, dar din pacate mi-am dat seama doar dupa ce am patit-o, semaforul se refera doar la trecerea de pietoni.
Art. 31. din Codul Rutier prevede:
- Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, in următoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b);
c) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei; d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulaţie.
Prin urmare, dvs aveati obligatia de a respecta semnificatia culorii semaforului, nu a semnificatiei indicatorului rutier. Politistul a procedat corect.