avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... INCREDIBIL.Se poate asa ceva?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

INCREDIBIL.Se poate asa ceva?

O NOUA MESERIE: Martor de serviciu pentru Politia Cluj

Politistii clujeni au identificat o noua metoda pentru solutionarea grabnica a furturilor si a micilor incidente cu care au de-a face: martorul de serviciu. O femeie adusa ieri ca martor in fata instantei de judecata de la Judecatoria Cluj-Napoca a uimit judecatorul, procurorul, avocatii si restul aduientei din sala cand a recunoscut ca habar nu are despre dosarul in care era martora si ca a fost pur si simplu sunata de politisti „pentru ca aveau nevoie de martor”.

Femeia, pe numele sau Ioana Dana Dumitrean, a fost adusa ieri in fata completului de judecata pentru a povesti ce a vazut din furtul realizat de patru barbati din Aghiresu, care in luna martie a acestui an au furat o motocicleta de pe Aleea Baisoara, din Cluj-Napoca. Insa, in loc sa-i spuna judecatoarei cati barbati au participat, cum au actionat acestia sau orice alt detaliu pe care l-ar fi consemnat in declaratia de la Politie, aceasta a declarat sec ca nu stie despre care jaf este vorba. „Am participat ca martor la mai multe astfel de incidente. Am fost la o stabilire de alcoolemie, am mai fost la un jaf si la altele. Nu stiu despre care este vorba acum”, i-a spus femeia judecatoarei.

Vadit uimita, presedintele instantei de judecata a intrebat-o pe aceasta la cate astfel procese a participat ca martor, insa femeia nu si-a mai putut aminti. „Am fost la multe. Cand se intampla ceva si nu gasesc martor (politistii – n. red.), ma suna pe mine si atunci ma duc eu”, a explicat femeia, spunand ca, de obicei, poltistii sectiei 4 o suna pentru astfel de probleme. Astfel, din cauza nenumaratelor dati cand a fost chemata pentru a fi martor, femeia a recunoscut ca nu cunoaste date despre jaful in care trebuia sa depuna marturie astazi, desi exista o declaratie la dosar, semnata chiar de ea, in care relateaza incidentele.

„Daca se intampla sa ajung, de exemplu, la stabilirea alcoolemiei, dupa ce soferul a suflat in fiola, mi se relateaza starea de catre politisti atunci cand se intocmesc actele la dosar”, a spus cu nonsalanta femeia. In dosarul de ieri era vorba despre trei persoane care au furat o motocicleta si una care i-a ajutat sa o transporte. Acestia au fost zariti de proprietarul motocicletei, care a luat numarul de la masina si a sunat la 112, iar dupa doar cateva minute, agentii de politie au oprit masina pe Calea Floresti si i-au arestat pe cei patru.

„Din cate imi aduc aminte, era vorba in ultima situatie de doua persoane. Precizez ca strazile Primaverii si Peana se afla in cartierul Manastur, cam la mijlocul acestia, nici la intrare, nici la iesire”, a inceput sa povesteasca femeia, fara nicio legatura cu cauza: declaratiile sale erau referitoare la un alt caz. Femeia declarase initial ca la jaful motocicletei s-a intamplat sa fie chiar pe acea strada. Intrebata, insa, de judecator ce cauta la miezul noptii pe o strada din cartierul Gheorgheni, avand in vedere ca locuieste in satul Lujerdiu, comuna Cornesti, fata a recunoscut.

„Revin si arat ca am fost martor asistent de mai multe ori, participand la oprirea in trafic a unor conducatori auto si la testarea acestora. Precizez ca sunt chemata in nenumarate randuri de politisti. Cand au nevoie de martor asistent, ma contacteaza telefonic si eu ma deplasez in locul respectiv, iar cand ajung ulterior constatarii momentului evenimentului, starea si situatia imi este relatata de catre poltisti sau persoana banuita de savarsirea unei infractiuni atunci cand se intocmesc actele la sectia de politie”, a declarat ftanara in varsta de 21 de ani, cea care a semnat procesul de constatare a politistilor Ciprian Tiuc, Ciprian Osan, Cristian Matei si Bardos Istvan in calitate de martor.

In mod hilar, in afara de marturia incredibila a femeii, la acelasi caz a fost adusa cu mandat un martor gresit. Chiar daca in dosar se aflau declaratiile unei anume Marinela Varga, persoana cu acelasi nume adusa ieri in fata judecatorului nu era, de fapt, cea cautata. Varsta femeii trecute in dosar era de 22 de ani, iar femeia adusa era avea varsta de 42 de ani, dar a avut ghinionul sa aiba acelasi nume.

Cel mai recent răspuns: blonda_valerian , utilizator 12:34, 19 August 2011
Ar fi fost suficienta si o prezentare a acestei intamplari , fara a folosi numele si prenumele persoanelor implicate, ci doar a initialelor. Editand mesajul, aveti posibilitatea sa operati aceste modificari. Va multumim.

Cat despre speta, este cu adevarat incredibila . Daca nu este o gluma, atunci putem considera s-a mers mult prea departe. O asemenea descoperire, ar trebui sa ii alarmeze pe capii justitiei din Romania, pe cei care fac sau modifica legile, si sa se reevalueze totul in privinta acestui mijloc de proba, care, si asa nu prezinta mare credibilitate.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2009
ContSters47264, utilizator
Mie nu mi se pare incredibil de loc! Aceasta procedura se aplica in cazul incidentelor rutiere in care nu exista martori ! Si se aplica de asemenea si in cazul persoanelor care refuza sa semneze procesul verbal de contraventie! Doar nu o sa credem ca politistul a oprit in secunda aceea pe cineva care a constatat ca persoana contravenienta refuza semnarea procesului verbal!? Nu! Politistul retine permisul sitrimite pv-ul ulterior completat la rubrica martor asistent cu datele unei astfel de persoane! Este o practica care este aplicata foarte des....atat de des incat creste periculozitatea ei!
Acest caz descris mai sus nu numai ca sunt convins ca este real,ci doar ca este unul marunt.Am cunoscut cazuri cind chiar un raport medico-legal la IML Mina Minovici a fost "facut"dupa dictare si dupa cum au avut nevoie cei de la un IPJ.Si na fost un caz minor sau simplu.Sunt foarte dese cazurile economice si multe altele care se fac cum si cind vor cei de la politie."Am primit ordin"se scuza unu de la politie sa fac asta sa iasa asa,si sunt muuuulti cei care sunt cu probleme dar sunt inventate sau "instrumentate" dupa cum primesc ordin.O seara placuta si muulta bafta pentru cei care au curajul sa descrie asemenea comportamente,au nevoie si de mult curaj.
De obicei la brigada de combatere a crimei organizate exista suspectii de serviciu care sunt saltati ori de cate ori au un caz mai important nerezolvat , tocmai pentru ca sa se poata raporta rezolvarea cazului sau ca sunt indicii care vor conduce la rezolvarea cazului .
Dupa expirarea perioadei de retinere politistii lucreaza la caz pana cand descopera pe cineva sau pana cand se prescrie fapta .
Exista si martori sau denuntatori de serviciu , de regula persoane care au savarsit fapte penale care sunt in cercetare sau despre care se stie ca au savarsit fapte penale , fapte care sunt musamalizate de catre organele abilitate , astfel incat atunci cand este nevoie de arestarea unor persoane care trebuie arestate , se gasesc intodeauna martori credibili care sa depuna marturie in fata instantei , pentru ca nu e putin lucru sa fi cercetat in stare de libertate sau sa fi martor de serviciu in loc sa stai la puscarie cativa ani .
Eu cunosc cazuri concrete , dar mi-e frica sa dau exemple , pentru ca nu se stie niciodata ce belea se poate intampla .
Un fost tovaras de-al meu a beneficiat de serviciile unui astfel de martor si a scapat dintr-o belea ca altfel nu scapa .
Mai zilele trecute un prieten politist mai avea putin si lua la bataie un pagubit , pentru ca el a inchis cazul de cinci ori si s-a trezit partea vatamata sa reclame a sasea oara ca nu recunoaste acea persoana pentru ca nu el l-a lovit .:stunned:
Am primit si eu prin posta un PV de contraventie cu martor asistent, desi eram singura in masina si m-a oprit un "militian" cu motocicleta ( tot singur), pe un drum la acel moment necirculat.
L-am contestat in contencios si astept rezultatul, dar nu-mi pun sperante.
Cuvant contravenient =militian+martor ?
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2009
Ana-Maria Dutescu, Avocat

Alte discuții în legătură

Pv contraventie - tulburarea linistii si ordinii publice wwalentin wwalentin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea chestiune:intr-o seara ,deranjat de un grup de indivizi care tulburau linistea publica in dreptul ... (vezi toată discuția)
*martor de meserie* in procesele verbale radu_cucos2006 radu_cucos2006 Buna ziua, am un proces pe rolul unei instante, in urma unei contestatii la un PV aplicat de catre IPJ,, la o simpla cautare a martorului din partea politiei ... (vezi toată discuția)
Afisarea procesului verbal de contraventie la domiciliul contravenientului geri spring geri spring Ordonanta 2/2001 prevede: Art. 27. - Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la ... (vezi toată discuția)