O NOUA MESERIE: Martor de serviciu pentru Politia Cluj
Politistii clujeni au identificat o noua metoda pentru solutionarea grabnica a furturilor si a micilor incidente cu care au de-a face: martorul de serviciu. O femeie adusa ieri ca martor in fata instantei de judecata de la Judecatoria Cluj-Napoca a uimit judecatorul, procurorul, avocatii si restul aduientei din sala cand a recunoscut ca habar nu are despre dosarul in care era martora si ca a fost pur si simplu sunata de politisti „pentru ca aveau nevoie de martor”.
Femeia, pe numele sau Ioana Dana Dumitrean, a fost adusa ieri in fata completului de judecata pentru a povesti ce a vazut din furtul realizat de patru barbati din Aghiresu, care in luna martie a acestui an au furat o motocicleta de pe Aleea Baisoara, din Cluj-Napoca. Insa, in loc sa-i spuna judecatoarei cati barbati au participat, cum au actionat acestia sau orice alt detaliu pe care l-ar fi consemnat in declaratia de la Politie, aceasta a declarat sec ca nu stie despre care jaf este vorba. „Am participat ca martor la mai multe astfel de incidente. Am fost la o stabilire de alcoolemie, am mai fost la un jaf si la altele. Nu stiu despre care este vorba acum”, i-a spus femeia judecatoarei.
Vadit uimita, presedintele instantei de judecata a intrebat-o pe aceasta la cate astfel procese a participat ca martor, insa femeia nu si-a mai putut aminti. „Am fost la multe. Cand se intampla ceva si nu gasesc martor (politistii – n. red.), ma suna pe mine si atunci ma duc eu”, a explicat femeia, spunand ca, de obicei, poltistii sectiei 4 o suna pentru astfel de probleme. Astfel, din cauza nenumaratelor dati cand a fost chemata pentru a fi martor, femeia a recunoscut ca nu cunoaste date despre jaful in care trebuia sa depuna marturie astazi, desi exista o declaratie la dosar, semnata chiar de ea, in care relateaza incidentele.
„Daca se intampla sa ajung, de exemplu, la stabilirea alcoolemiei, dupa ce soferul a suflat in fiola, mi se relateaza starea de catre politisti atunci cand se intocmesc actele la dosar”, a spus cu nonsalanta femeia. In dosarul de ieri era vorba despre trei persoane care au furat o motocicleta si una care i-a ajutat sa o transporte. Acestia au fost zariti de proprietarul motocicletei, care a luat numarul de la masina si a sunat la 112, iar dupa doar cateva minute, agentii de politie au oprit masina pe Calea Floresti si i-au arestat pe cei patru.
„Din cate imi aduc aminte, era vorba in ultima situatie de doua persoane. Precizez ca strazile Primaverii si Peana se afla in cartierul Manastur, cam la mijlocul acestia, nici la intrare, nici la iesire”, a inceput sa povesteasca femeia, fara nicio legatura cu cauza: declaratiile sale erau referitoare la un alt caz. Femeia declarase initial ca la jaful motocicletei s-a intamplat sa fie chiar pe acea strada. Intrebata, insa, de judecator ce cauta la miezul noptii pe o strada din cartierul Gheorgheni, avand in vedere ca locuieste in satul Lujerdiu, comuna Cornesti, fata a recunoscut.
„Revin si arat ca am fost martor asistent de mai multe ori, participand la oprirea in trafic a unor conducatori auto si la testarea acestora. Precizez ca sunt chemata in nenumarate randuri de politisti. Cand au nevoie de martor asistent, ma contacteaza telefonic si eu ma deplasez in locul respectiv, iar cand ajung ulterior constatarii momentului evenimentului, starea si situatia imi este relatata de catre poltisti sau persoana banuita de savarsirea unei infractiuni atunci cand se intocmesc actele la sectia de politie”, a declarat ftanara in varsta de 21 de ani, cea care a semnat procesul de constatare a politistilor Ciprian Tiuc, Ciprian Osan, Cristian Matei si Bardos Istvan in calitate de martor.
In mod hilar, in afara de marturia incredibila a femeii, la acelasi caz a fost adusa cu mandat un martor gresit. Chiar daca in dosar se aflau declaratiile unei anume Marinela Varga, persoana cu acelasi nume adusa ieri in fata judecatorului nu era, de fapt, cea cautata. Varsta femeii trecute in dosar era de 22 de ani, iar femeia adusa era avea varsta de 42 de ani, dar a avut ghinionul sa aiba acelasi nume.