Lucrez in domeniul aviatiei civile si beneficiem de norma redusa de lucru de la 8h/zi la 7,2h/zi. In aceste conditii norma este de 36h/saptamana. In acest caz, datorita programului de lucru continuu, cu ture h24 si a unui ritm impus, apar ore suplimentare. Este permis conform legii efectuarea de ore suplimentare in conditiile in care exista norma redusa de lucru? Si in consecinta daca aceste ore nu pot fi compensate cu timp liber se pot plati? Multumesc!
Norma de lucru la nivel national nu este de 40 de ore? Eu asa stiu ca e specificat in Codul Muncii.(art. 112) Orice alta varianta este norma redusa. Daca privim prin prisma DL125/1990 care reglementeaza programul nostru de munca, acolo scrie 36 de ore pe saptamana (7.2hx5zile).
O fi specificat in Codul Muncii , dar normele speciale deroga de la dreptul comun.
D.L. nr.125 din 24 aprilie 1990 privind reglementarea unor drepturi ale personalului de dirijare, control şi informare a traficului aerian civil este inca in vigoare.
Asadar, durata timpului de muncă de 36 de ore pe săptămâna este considerata durata normală a timpului de munca.
Am inteles. Multumesc. Practic fata de aceasta definire de norma de lucru normala se iau in considerare celelalte drepturi. Noua ni se spune ca avand norma redusa, nu avem voie sa prestam ore suplimentare. In concluzie noi avem dreptul sa prestam ore suplimentare, bine asta nu inseamna ca ne si dorim dar avand program de lucru non-stop cu ritm impus, automat apar ore suplimentare.
Ore suplimentare...
Arvwen
Firma la care lucrez ne-a schimbat programul de lucru , cu toate ca in CIM durata timpului de munca este precizata 8h/zi - 40 ore /saptamana , ei ne obliga sa ... (vezi toată discuția)