avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariala din partea patronului.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariala din partea patronului.

Buna seara, am problema legata de neplata salariului pe 2 saptamani.
Am lucrat la un patron ca sofer profesionist pe autocamion de mare tonaj, extern, venind din ultima cursa nu am mai putut sa continui din motive personale.
Mi-a spus sa imi dau demisia in scris semnata de ambele parti urmanda sa imi faca lichidarea, cautandu-l ulterior telefonic cat si personal, ma evita, la telefon nu raspunde si cand merg personal la garajul firmei (unde isi petrece cel mai mult timp) are usile inchise.
Tin sa mentionez ca in contract e stipulat doar salariul minim pe economie nu si diurna care este obligatoriu pe cursele internationale.
Va rog sa-mi spuneti daca imi pot recupera banii pe diurna pe cele 2 saptamani cat am lucrat international.
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2018
Yliuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:54, 26 Ianuarie 2018
Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum recuperez salariul și diurnă de la ultimul angajator. Bobb29 Bobb29 Am lucrat pentru această firmă 39 de zile pe comunitate,mi-au plătit 19 zile de pe luna noiembrie iar 20 zile de pe luna decembrie nu .ce pot ... (vezi toată discuția)
Neplată drepturi salariale plus diurna de deplasare! Gheorghita 1973 Gheorghita 1973 Bună ziua sunt angajat din data de 13.09.2019ca si șofer autocamion lucrând în afara țării în delegație,din acea dată până astăzi nu am.fost însă ... (vezi toată discuția)
Ce pot face cu privire la recuperarea parțială a diurnei în austria? parpalea_ank parpalea_ank Între 2 și 8 iunie a.c. am fost detașată în Austria pentru \"școlarizare\" timp în care am primit o diurnă de 20 euro/zi în prima zi de detașare ... (vezi toată discuția)