Vreau sa chem in judecata alt stat pt nerespectarea obligatiilor organelor sale administrative.
Pot sa adresez cererea in fata instantei romane... sau va fi respinsa ca nefiind de competenta instantelor romanesti art. 132 alin. (4) C.pr.civ?
Potrivit prev. art. 1 alin. (1) REGULAMENTUL (UE) NR. 1215/2012 din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială NU se aplică, în special, în materie fiscală, vamală sau administrativă și nici răspunderii statului pentru actele sau omisiunile sale în exercitarea autorității publice (acta jure imperii).
Statele sunt suverane, nu pot fi date in judecata in alte state. CEDO si alte institutii internationale nu sunt "dare in judecata in alt stat". CEDO nu este justitia franceza.
Multumesc pt rasp. Nu ma refer cu nimic la CEDO. Sa fiu mai concret: Eu sunt vatamat prin actele administrative ale altui stat!
Eu nu sunt in niciun fel subiect de drept al acelui stat.
Am formulat plangere penala impotriva agentilor puterii administrative ale acelui stat... pt vatamarea ce mi-au adus-o in indeplinirea defectuoasa a atributiilor lor administrative pe teritoriul acelui stat.
Mi-a fost clasata plangerea penala... iar acum urmeaza sa initiez actiunea civila, pe cale separata, in cadrul procesului penal (raspundere delictuala).
Imi pare ca instanta civila din Romania e competenta sa solutioneze actiunea civila din cadrul procesului penal initiat in Romania.
Romania nu are jurisdictie asupra acelor fapte. O chestiune de drept administrativ strain nu se judeca in Romania. De ex. daca o autoritate spaniola v-a dat pe nedrept o amenda, nu puteti contesta amenda in instantele de judecata din Romania.
Asa este, insa eu am formulat plangere penala (in Romania) impotriva politistului (sloven) care mi-a retinut actele - pt abuz in serviciu si pt sustragere documente.
Deci nu am contestat actul administrativ al aplicarii unei amende, ci un abuz din partea autoritatilor statului respectiv, in urma caruia am fost vatamat.
Parchetul roman nu s-a considerat necompetent. Chiar Procurorul General a stabilit competenta in favoarea parchetului dpl Judecatoria de la locuinta mea.
Deci, pt aceeasi ratiune, nici instanta civila romana nu ar urma sa se gaseasca necompetenta.
Bun si procesul contra politistului sloven ce rezultat a avut (decizia ramasa definitiva)? A fost recunoscut acest verdict in Slovenia? Ca daca Slovenia nu vrea sa recunoasca verdictul, statul roman nu poate face nimic.
De ex. daca legea romana zice ca nu are nimeni dreptul sa va retina actele, iar legea slovena zice ca Politia are dreptul sa retina actele, acest verdict nu poate fi recunoscut, ramane pierdere de timp si bani.