avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ambasada constituie \'sediu secundar\' al persoanei ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ambasada constituie 'sediu secundar' al persoanei juridice statul strain?

Potrivit prev. art. 1065 alin. (3) Instanţele române sunt de asemenea competente pentru a judeca orice cerere privind activitatea la sediul secundar al unei persoane juridice neavând sediul principal în România, când acest sediu secundar este situat în România la data introducerii cererii.
Poate fi 1 interpretare mai exotica... dar, de vreme ce statul strain are ambasada in Romania, aceasta ambasada poate constitui 'sediu secundar' (sediul principal fiind la guvernul tarii respective), Caz in care pot chema in judecata alt stat in fata instantelor romanesti... intemeindu-ma pe art. 1065 alin. (3)?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 19:20, 6 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Statele straine nu se supun legilor romanesti si nu pot fi date in judecata in Romania. V-am mai explicat asta. Cred ca topicul poate fi inchis ca duplicat.
Convenţia de la Viena din 1961, privitoare la relaţiile diplomatice, ratificată de România prin decretul nr. 566/1968 şi Convenţia de la Viena din anul 1963, ratificată prin Decretul nr. 481/1971 reglementează la nivel internaţional statutul şi funcţiile misiunilor diplomatice.
Art. 3 lit. a din Convenţia din 1961 şi art. 5 lit. a din Convenţia din 1963, stabilesc drept funcţie a misiunii diplomatice aceea de a reprezenta statul acreditat.
În consecinţă, în conformitate cu aceste dispoziţii şi cu uzanţele diplomatice internaţionale, orice cerere de chemare în judecată adresată unei ambasade este considerată a fi adresată statului pe care îl reprezintă
Procedura de comunicare a actelor judiciare adresate unui alt stat a fost reglementată, la nivel internaţional, prin Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la imunităţile de jurisdicţie a statelor şi bunurilor acestora, adoptată la 02.12.2004, ratificată de România prin Legea nr. 438/27.11.2006, M.Of. nr. 1008/19 dec. 2006
Astfel, potrivit art. 22 din Convenţie, cererea introductivă sau orice alt act prin care se iniţiază un proces împotriva unui stat se efectuează: a)în conformitate cu orice convenţie internaţională aplicabilă, b)în absenţa unei asemenea convenţii sau aranjament particular, printr-o comunicare adresată pe cale diplomatică ministerului afacerilor externe al statului interesat sau prin orice mijloc acceptat de statul interesat, dacă legea statului forului nu interzice.
acest răspuns util
Oh, boy. Romania nu poate judeca Slovenia sau Ambasada Sloveniei. Degeaba insistati, dreptul international nu se schimba la dorinta dvs.

Cererea dvs. ca statul roman sa judece statul sloven este absurda si ridicola.

Daca vreti sa aveti succes in instantele de judecata, nu invocati motive absurde si ridicole.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2018
tgeorgescu, utilizator
Eu incerc sa fiu si pragmatic... trebuie sa dau instantelor nationale prilejul sa sanctioneze statele nationale pt incalcarea dreptului meu fundamental la viata privata. Pt ca ulterior sa ma pot adresa CEDO.
Imi va respinge plangerea ca inadmisibila altfel.
acest răspuns util
Si CEDO va respinge aceasta cerere, pentru ca nu exista un drept al omului ca de ex. Popescu sa poata da Suedia-n judecata intr-o instanta romaneasca. Deci statul roman nu comite niciun fel de incalcare a drepturilor omului prin a refuza o astfel de cerere.

Pur si simplu statul roman nu v-a nedreptatit cu nimic in ce priveste relatiile dvs. cu statul sloven. Restul este o treaba interna a statului sloven, iar Romania nu se poate amesteca in astfel de probleme.

Daca ati fi inaintat proces in Slovenia, ati fi putut apela la CEDO, dar deoarece n-ati inceput la timp un astfel de proces, inseamna ca nu ati contestat decizia conform dreptului sloven, in termenul rezonabil indicat de acesta, deci nu aveti acces la CEDO.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2018
tgeorgescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cedo, contestatie in anulare sam bam sam bam Se poate imputa de CEDO faptul ca o persoana nu a uzat de contestatia in anulare pe motivul ca nu a fost audiat in recurs, daca acest motiv pe langa altele au ... (vezi toată discuția)
Decizie cedo inadmisibila. intrebari ContSters240009 ContSters240009 Buna seara, Tocmai am primit decizia CEDO privind cererea depusa de parintii mei, in legatura cu incalcarea art. 6 alin. 1 din Conventie, respectiv durata ... (vezi toată discuția)
Sesizare la cedo RomeoDorian RomeoDorian Poate fi sesizată CEDO dacă, deși au trecut cele 6 luni prevăzute ca termen de la comunicarea hotărârii definitive a ultimei instanțe, după această ... (vezi toată discuția)