Potrivit prev. art. 1065 alin. (3) Instanţele române sunt de asemenea competente pentru a judeca orice cerere privind activitatea la sediul secundar al unei persoane juridice neavând sediul principal în România, când acest sediu secundar este situat în România la data introducerii cererii.
Poate fi 1 interpretare mai exotica... dar, de vreme ce statul strain are ambasada in Romania, aceasta ambasada poate constitui 'sediu secundar' (sediul principal fiind la guvernul tarii respective), Caz in care pot chema in judecata alt stat in fata instantelor romanesti... intemeindu-ma pe art. 1065 alin. (3)?
In cauza A. Popa contra Romaniei (2010), CEDO a statuat ca statul raspunde chiar si ca actionar majoritar al unor societati comerciale (care nu sunt persoane juridice de drept public).
CEDO a stabilit, in mai multe randuri, ca statele au a raspunde chiar si pt acte savarsite de particulari, de natura a aduce atingere drepturilor fundamentale ale reclamantului, in masura in care savarsirea lor a fost posibila datorita inactivitatii autoritatilor statale de a proteja in mod suficient drepturle acestora, fie prin neluarea unor masuri preventive suficiente, fie prin neadoptarea unor norme procedurale care sa permita unor norme procedurale... X si Y c. Olanda 26 martie 1985 para 27, C c. Bulgaria, 4 decembrie 2003, para 178.