avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum mi-a incalcat Romania dreptul la viata privata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum mi-a incalcat Romania dreptul la viata privata?

Potrivit prev. art. 28 alin. (2) În cazul raporturilor procesuale cu element de extraneitate, determinarea legii de procedură aplicabile se face potrivit normelor cuprinse în cartea a VII-a.
Potrivit prev. art. 1065 alin. (2) C.pr.civ, Când există mai mulţi pârâţi, instanţele române sunt competente dacă unul dintre aceştia se află în situaţia prevăzută la alin. (1) (adica instanţele române sunt competente dacă unul dintre pârâti – Statul Roman, are sediul principal pe teritoriul României la data introducerii cererii).

Asadar, daca pot sa parasc si statul roman, in concurs cu statul sloven, privitor la retinerea actelor de identitate... atunci voi reusi sa conving instanta sa se considere competenta.

Dar cum mi-a incalcat statul roman dreptul la viata privata?

De vreme ce CEDO a constatat, inca din 2003, incalcarea dreptului la viata privata prin asemenea masuri administrative aplicate de state, republica slovena avea obligatia sa se conformeze si sa nu dispuna masuri de retinere a documentelor personale ale cetatenilor mai cu seama ai altor state membre.

Este adevarat ca CEDO a condamnat doar statul ale carui organe administrative au savarsit fapta de incalcare a vietii private. Insa in acea speta era vorba de un cetatean subiect de drept al respectivului stat. Spre deosebire, in prezenta speta reclamantul nu este subiect de drept al statului sloven.
Avand in vedere ca actele de identitate sunt proprietatea Ministerului Administratiei si Internelor, statul roman avea obligatia, impusa de principiul eficacitatii, sa asigure ca proprii cetateni nu aveau sa fie deposedati de acestea, de catre alte state membre, cu incalcarea dreptului la viata privata, obligatie comuna a tuturor statelor membre.
Reclamantul avea asteptarea rezonabila ca statul roman, al carui subiect de drept este, avea sa ii apere exercitiul cetateniei si al vietii private.
Prin imprejurarea ca nu a actionat eficace, atat pt prevenirea retinerii documentelor de identitate, cat si pt inlaturarea ulterioara a situatiei (pe parcursul unei durate de aproape 1 an nu a intreprins nicio masura in acest sens), statul roman de asemenea a incalcat dreptul reclamantului la viata privata.
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 04:12, 2 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba da, din moment ce ati pus piciorul in Slovenia, ati fost subiect de drept al statului sloven.
Multumesc. Dar acum intrebarea este cum mi-a incalcat Romania dreptul la viata privata? :)
Acum dau in judecata statul roman in fata instantei din Romania. Romania avea obligatia sa ma apere de ingerentele arbitrare ale altor state in dreptul meu la viata privata... in raport cu chestiunea actelor de identitate, care era de competenta sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Jurisdictie raspunderea civila delictuala a altui stat aidu aidu Vreau sa chem in judecata alt stat pt nerespectarea obligatiilor organelor sale administrative. Pot sa adresez cererea in fata instantei romane... sau va fi ... (vezi toată discuția)
Ambasada constituie 'sediu secundar' al persoanei juridice statul strain? aidu aidu Potrivit prev. art. 1065 alin. (3) Instanţele române sunt de asemenea competente pentru a judeca orice cerere privind activitatea la sediul secundar al unei ... (vezi toată discuția)
Cedo - iincalcarea dreptului la proprietate, drepturi salariale aidu aidu Este valid urmatorul rationament, pe care il includ in plangerea la CEDO? Mi-au fost incalcate atat dreptul la un proces echitabil si dreptul la viata ... (vezi toată discuția)