avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vicii imobil nou cumpărat prin Prima casă. Pot ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vicii imobil nou cumpărat prin Prima casă. Pot folosi asigurarea de la bancă?

Buna ziua.
Am cumparat un apartament nou in octombrie 2016. Inca din iarna trecuta au aparut problemele: mucegai, condens, apa pe jos in cantitati mari). Apartamentul se degradeaza rapid din cauza asta: parchetul se umfla, mobilierul s-a stricat ( umflat + mucegait). In conditiile in care nu exista motive sa se faca mucegai ( ptr ca respect tot ce e cazul ca sa evit formarea mucegaiului - aerisesc zilnic, temperatura constanta in casa nici prea ridicata nici scazuta, nu usuc absolut nimic in casa) - exista vreo modalitate de a determina dezvoltatorul sa repare problemele pe costul lui? Pot folosi asigurarea de la banca ? ( apartamentul este cumparat prin Prima Casa deci asigurarea este in favoarea bancii).
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Marica_sz , utilizator 23:16, 31 Ianuarie 2018
De unde vine "apa pe jos in cantitati mari"? La ce etaj locuiti? Cand a fost finalizat blocul?
Puteti actiona in instanta conf.art.1709- 1710NCC privind denuntarea viciilor si efectele garantiei.
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
DAN POPESCU, Avocat
Apa e un condens presupun. Cald in casa, rece sub pardoseala. Si se formeaza in dreptul tuturor peretilor exteriori.
In anul 2016 a fost finalizat. La parter - nu e bloc clasic.Nu exista subsol. E o casa P+E . Apartamentul de la parter e al nostru. Celelalte constructii de langa noi, acelasi dezvoltator, acelasi gen d constructie - aceleasi probleme le au proprietarii
Daca toate constructiile sunt identice, executate dupa acelasi proiect, de acelasi constructor, cu aceleasi probleme, este evident un viciu de proiectare si/sau de executie.
Numai o expetiza tehnica poate stabili cauza.
In cazul in care vine apa "de jos" cauza o poate reprezenta panza freatica aflata la mica adancime.

Alimentarea cu apa se face din reteaua publica sau din vreun putz de foraj din cartier?

Chemati un putzar sa faca un foraj de mica adancime in apropierea cladirii/apartamentului, 4-5 m de exteriorul cladirii, si veti afla la ce adancime se afla panza freatica.
Puteti solicita dezvolatatorului cartea tehnica, daca nu o are asociatia de proprietari, sau o solicitati la primarie care a eliebrat autorizatia de construire.
De acolo va lamuriti daca au facut studiul geo, adancimea panei freatice, caracteristici sol, etc.

Trece vreo apa curgatoare prin zona sau este vreun lac in apropierea cartierului/caselor?
In plus, fata de cele scrise de dl Cyan, nu ar fi exclus ca terenul de sub constructie si constructia in sine sa fie inca umeda, si umeda fiind trebuie sa se usuce, iar uscarea poate dura chiar si 2-3 ani. Desigur, la o constructie executata corespunzator, atunci cand s-au respectat toate normele de izolare si timpii de uscare, aceste fenomene nu ar trebui sa apara, insa ce se mai executa corespunzator in ziua de astazi? Ca o consolare, va pot spune ca in mai toate cartierele noi, chiar si la etaje superioare, apare acest fenomen de condens accentuat (acesta este pretul pentru graba cu care se dezvolta societatea romaneasca, totul fiind un concurs).
Intr-adevar, se poate intenta actiunea in garantia contra viciilor in termenul general de prescriptie de 3 ani, de la data descoperirii viciului, solicitandu-se urmatoarele:
În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor, cumpărătorul poate obţine, după caz:
a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;
c) reducerea corespunzătoare a preţului;
d) rezoluţiunea vânzării.

Desigur, asa zisul dezvoltator stie toate cele savarsite de domnia sa, fapt pentru care, mai mult ca sigur, ca are toate apararile posibile pregatite.

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari, spatiu primarie nefolosit la parter amyclau amyclau Buna seara. Stiu ca atunci cand la ultimul etaj al unui bloc se izoleaza din cauza ca ploua in casa etc. toti proprietarii din blocul respectiv contribuie la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, exista o reglementare legala referitoare la inchiderea ... Giulianisi Giulianisi Buna ziua, Exista o reglementare legala referitoare la inchiderea ferestrelor de la subsol pe perioada anotimpului rece? Locuiesc la parter si in fiecare ... (vezi toată discuția)
Vecin ce nu doreste sa plateasca o lucrare a asociatiei Elian_Cismileanu Elian_Cismileanu Buna ziua, Suntem o asociatie de locatari a unui bloc nou din Constanta , dat in folosinta in anul 2009. Blocul are 5 etaje, 15 apartamente, fara subsol, si ... (vezi toată discuția)