avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Eroare actualizare date cadastrale - afectare drept ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Eroare actualizare date cadastrale - afectare drept proprietate

Detin carte funciara pentru teren in extravilan din anul 2001 (teren dobindit prin contract de vinzare-cumparare). Am solicitat actualizarea datelor in anul 2016 la OCPI si s-a constatat suprapunerea cu un teren cu lucrare din anul 2011.
Am contactat persoana fizica autorizata care a intocmit lucrarea de prima intabulare din 2011, lucrare intocmita fara a tine cont de limitele indicate de proprietarul la acea vreme (asa cum mi s-a confirmat de catre acesta) ci de planul parcelar pus a dispozitie de primarie. Persoana autorizata amina remedierea situatiei cu toate ca am acceptat sa platesc onorariu pentru refacerea lucrarii (au trecut deja 10 luni de cind l-am contactat si de cind documentaia mea se afla la d-lui pe birou). Corespunzator cu planul parcelar folosit in prezent de primarie (cu titlu orientativ deoarece nu este aprobat de OCPI), se constata deplasarea a cel putin 3 parcele (aprox 2-2,5 HA) care in prezent se suprapun integral cu terenul pe care il detin dar pentru care nu exista documentatii cadastrale. Mentionez ca pe terenul pe care il detin exista constructii aferente unei exploatatii agricole pentru care detin autorizatie de constructie.
Intrebari:
1. Cum poate fi indreptata eroarea?
2. Cum pot determina persoana autorizata sa refaca lucrarea si sa repozitioneze parcelele inscrise eronat? In situatia in care persoana autorizata reface lucrarea, dar primaria refuza sa semneze documenatia, ce optiuni am?
3. Am trimis o cerere prin email pe adresa firmei si in atentia persoanei autorizate acum 2 saptamini deoarece persoana respectiva refuza sa primeasca cererea mea de repozitionare si sa-mi dea nr de inregistrare: are obligatia legala de a raspunde la emailul meu? Ce variante am daca nu primesc raspuns in 30 de zile?
4. Cum pot convinge primaria sa raspunda la intrebarea mea referitoare la motivul modificarii planului parcelar folosit in anul 2001, an in care eu am intocmit documenatia cadastrala si cel folosit in prezent? Pot solicita revenirea la planul parcelar intial? Am depus o cerere la secretariat din luna Septembrie 2017, cu nr de inregistrare dar nu am primit inca raspuns.
5. Care este variatia maxima acceptata pentru terenuri in extravilan in conditiile in care terenul meu apare deplasat cu aprox 2 ha - 2,5 ha in planul parcelar refacut?
6. Poate fi intocmita documetatia de prima inregistrare in evidenta cadastrala pentru un teren pe care l-am mostenit anul trecut in urma decesului tatalui, teren care se afla in continuarea celui pe care il detin in prezent si care este de asemenea afectat de aceasta suprapunere?
7. Consider ca acesta situatie mi-a afectat dreptul meu la proprietate.
Ce modalitati am de a trage la raspundere pe cei vinovati? Pe cine pot trage la raspundere atita timp cit in aceasta perioada (Dec 2016 - Ianuarie 2018) nu am putut dispune de dreptul meu de a vinde acest teren.
Multumesc foarte mult pentru ajutor si intelegere, Daniela
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
dana_moraru_1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 22:54, 30 Ianuarie 2018
- Se presupune ca dvs aveti o conventie cu un autorizat cadastru pentru actualizarea de date. acesta sau dvs poate solicita la OCPI "planul de punere in posesie conform lg 18/91 in baza caruia s-a emis titlul de proprietate, Pe acel plan/schita sunt/ar trebui sa fie distante metrice pentru fiecare parcela din tarla si se poate reconstitui pozitia initiala.
- "Plan parcelar" este prin definitie doar cel receptionat de OCPI. Deci ori planul inital in baza lg.18/91 ori planul parcelar intocmit conform regulamentelor si avizat de OCPI. si nu un plan din 2011, 2001, etc.
- Exemplu: la o lungime de 1Km , 2.5Ha inseamna 25m latime! daca tarlaua are 100 parcele sau mai mult eroarea asta de 25m este posibila.
- am inteles ca autorizatul care a facut in 2011 o documentatie pentru altcineva refuza sau amana repozitionarea... puteti incerca o audienta la inginerul sef al OCPI , dar repozitionarea poate fi facuta de oricine adica si de autorizatul care v-a facut actualizarea dvs.
- terenul dvs este "inscris in planul cadastral fara localizare certa datorita lipsei planului parcelar" - e adevarat ca in 2001 nu exista aceasta mentiune. acum insa este trecuta pe plan si dvs ati semnat o declaratie ca intelegeti aceasta situatie si ca ati aratat autorizatului limitele. Daca aveti autorizatie de construire pentru o constructie care nu e provizorie atunci raspunderea e a celui care a puso sub nasul primarului sa o semneze.
- in regulamentul de cadastru este precizat la art 29:"În cazul imobilelor pentru care nu se poate realiza identificarea amplasamentului şi limitele acestora în conformitate cu actele de proprietate, sau situaţia juridică/tehnică a imobilului nu corespunde cu situaţia reală din teren, persoana autorizată nu întocmeşte documentaţia cadastrală.(punct)"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cadastru - necesitate cd lotizare monik57 monik57 buna, intampin o problema cu dosarul pentru cadastru si am primit urmatoare instiintare : imobilul ce face obiectul prezentei cereri sesuprapune cu imobilul ... (vezi toată discuția)
Rectificare coordonate extravilan virtuale ? cosmin12345 cosmin12345 Buna ziua in urma cu 2 ani am cumparat o parcela de teren de 2500 mp extravilan.Am identificat parcela cu vechii proprietari toate bune .Acum vreau sa ... (vezi toată discuția)
refuz oficiu cadastru dan_t dan_t Buna ziua, Detin un titlu de propietate (pe numele mamei decedate) pt un teren in comun cu inca 2 rude. Am deschis un proces de iesire din indiviziune si ... (vezi toată discuția)