avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nu pot dovedi că am achitat sulta după ieșirea din ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nu pot dovedi că am achitat sulta după ieșirea din indiviziune. Mă pot folosi de prescripție pentru a rezolva întabularea?

In urma unui proces de iesire din diviziune a fratelui meu care a avut un certificat de mostenitor instanta judecatoreasca a hotarat sa ii dau fratelui meu suma cuvenita denumita sulta.
Eu i-am dat fratelui meu sulta printr-un transfer bani international (el locuieste in Franta) in contul pe care mi l-a indicat el.Acum el nu vrea sa imi trimita dovada ca i-am dat banii desi i-a primit iar eu nu pot sa finalizez actele la cadastru in extrasul de carte funciara ptr a putea vinde apartamentul. Ce solutii legale exista?
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Anirodaxi , utilizator 21:07, 27 Octombrie 2021
Au trecut 3 ani de la data hotararii prin care s-a stabilit sulta?
Bună ziua, dacă ati facut transfer bancar, inseamnă că şi dvs trebuie să aveti o dovadă de la bancă. Dacă ati pierdut-o, incercati sa obtineti un duplicat.
Eu am dovada in original dar la cadastru funciar nu vor sa tina cont imi spun ca ei lucreaza dupa codul civil si nu este proba ptr ei si ça vor o hotarare judecatoreasca din care sa rezulte ça eu am achitat sulta.

Pot intabula dreptul de proprietate al apartamentului in urma procesului dar raman cu datorie si nu pot vinde.
Nu m-am gandit niciodata ça cei de la cadastru nu considera un ordin de plata bancar o dovada de plata .
Si un alt proces nu are obiect ,sa cer in instanta ce?ca e autentic ordinul de plata, ce trebuie sa fac si cum sa procédez?
.

Avocat Lucia Pascaru a scris:

Bună ziua, dacă ati facut transfer bancar, inseamnă că şi dvs trebuie să aveti o dovadă de la bancă. Dacă ati pierdut-o, incercati sa obtineti un duplicat.

E absurd ce va cer cei de la cadastru! Cereti o audienta la director si eventual sa va comunice solutia de respingere a cererii de intabulare pe care o puteti contesta. In instanta nu aveti ce actiune sa faceti. Hotararea de partaj este titlu executoriu pentru plata sultei, nu mai aveti nevoie de o alta hotarare, ci doar de dovada plăţii.
E absurd dar e adevarat.Cei de la cadastru pot radia acea sulta in baza unei hotarari judecatoresti ca sulta s-a achitat sau prescris dupa caz/a adresei executorului ca s-a achitat sulta (aici nu e cazul ) sau act legalizat prin care creditorul recunoaste ca a primit sulta.In baza documentelor de plata nu se sterge acea sulta. In instanta cereti sa se constate ca ati achitat sulta si sa dispuna ridicarea notarii din CF.

Alte discuții în legătură

Despre sulta Anirodaxi Anirodaxi Dupa un procès de iesire din diviziune a fratelui meu instanta a dispus dreptul meu total asupra apartamentului in cauza iar eu sa ii achit sulta -cota ... (vezi toată discuția)
Cadastru/intabulare fara plata sulta misupatrik misupatrik Buna ziua, Am incheiat un proces de iesire din indiviziune, avem sulta fixata de instanta pentru persoana respectiva, de care nu putem sa dam (plecata de 25 ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta ania popescu ania popescu Buna ziua, Am intabulat un imobil care este grevat de o sulta a carei drept la actiune e prescris de 20 de ani. Pot contesta in 15 zile la Oficiul de ... (vezi toată discuția)