avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cadastru/intabulare fara plata sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cadastru/intabulare fara plata sulta

Buna ziua,

Am incheiat un proces de iesire din indiviziune, avem sulta fixata de instanta pentru persoana respectiva, de care nu putem sa dam (plecata de 25 ani din tara).
Pot sa fac cadastru /intabulare pentru intreaga proprietate fara ca acea persoana sa ridice sulta?
Multumesc, Misu
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 15:02, 29 Martie 2010
Va propun sa consemnati suma respectiva pe numele presoanei care trebuie sa primeasca si prezentati dovada consemnarii la Cartea Funciara.

Ar fi de recomandat sa consultati un avocat despre detaliile procedurale (cum se consemneaza, ce trebuie sa contina dovada, etc.)
Da, apelati la sprijinul unui avocat.
Decat sa aruncati sulta aceea ...de-aiurea pe fereastra, mai bine mergeti la un avocat. E muuult mai ieftina o consultanta.

Oricum, de inscris in CF se poate inscrie si cu sulta neplatita.
De cand e hotararea?
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
romascanu, moderator
Din Martie e hotarirea.
Si am fost reprezentati de avocat in proces, ne-a spus ca nu stie inca daca putem sa facem inscriere in CF fara sa achitam sulta catre ... cine?
O intrebare, daca se poate: taxa de timbru judiciar se calculeaza in functie de valoarea intregii proprietati sau in legatura cu valoarea partii in litigiu (in cazul meu 13/16)?
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti face intabularea dreptului de proprietate in cartea funciara fara probleme, in cartea funciara trecandu-se mentiunea de neplata a sultei. Problema e ca in materie de carte funciara, radierea acestei mentiuni se face in baza declaratiei autentice data de cel indreptatit sa primeasca sulta sau in baza hotararii judecatoresti prin care se constata achitarea sultei.
Pe de alta parte, dvs. puteti, foarte simplu, consemna suma la dispozitia persoanei respective cu ajutorul unui executor judecatoresc, iar in cazul in care vreti sa vindeti, notarul va va cere dovada achitarii sultei (respectiv, acea recipisa eliberata de executorul judecatoresc).
Nu trebuie sa va faceti probleme de cartea funciara, pentru ca, in ciuda faptului ca un eventual extras de carte funciara pentru autentificare eliberat in vederea vanzarii va contine acea mentiune de neplata a sultei, dvs. veti face dovada achitarii acesteia in fata notarului public, iar acesta va face vorbire despre achitarea sultei in cuprinsul actului, iar cumparatorul va dobandi imobilul liber de orice sarcini sau mentiuni.
Daca veti dori sa ipotecati bunul, va fi ceva mai greu.
Totusi, practica in materie de carte funciara nu este unitara la nivelul intregii tari, asa ca...se prea poate sa vi se ia in considerare recipisa de la executorul judecatoresc, in ciuda faptului ca Regulamentul de Organizare si Functionare a Birourilor de Cadastru si Carte Funciara prevede ca si dovada valabila doar declaratia autentica si hotararea judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere din cf ana301 ana301 buna ziua.puteti sa ma ajutati va rog?in urma unui proces de succesiune a fost inscrisa in cf o sulta si doua somatii pt executare silita . banii au fost ... (vezi toată discuția)
Sulte platite Paula Tudor Paula Tudor Buna dimineata! Se da urmatoarea speta: Vanzatorul A are ca act de proprietate pentru imobil o sentinta civila, achita toate sultele prin recipisa CEC si prin ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol cristian1963 cristian1963 Cum pot sa vand un teren agricol dobandit in urma unei succesiuni facuta prin judecatorie? Mentionez ca, prin hotararea judecatoreasca ramasa definitiva ... (vezi toată discuția)