avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sulte platite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sulte platite

Buna dimineata!
Se da urmatoarea speta: Vanzatorul A are ca act de proprietate pentru imobil o sentinta civila, achita toate sultele prin recipisa CEC si prin executorul judecatoresc (copartasii carora li se cuvine sulta sunt plecati din tara, deci fara posibilitatea de a da declaratie autentica de primire a sultelor), iar la intabularea dreptului sau de proprietate in cartea funciara i se face mentiune in partea a III-a a acesteia despre neplata sultelor (nefacand dovada legala de plata a acestora, respectiv declaratie autentica sau sentinta civila constatatoare). Extrasul de carte funciara pentru autentificare in vederea perfectarii contractului de vanzare cumparare se elibereaza cu acea mentiune de neplata a sultei, dar in cuprinsul actului notarial se face vorbire ca sultele au fost achitate conform recipiselor CEC, etc... (aceasta mentiune ramane in cartea funciara si dupa intabularea ulterioara a dreptului de proprietate in favoarea cumparatorului).
Ulterior, procedural vorbind, poate cumparatorul (proprietar in cartea funciara in baza contractului de vanzare cumparare) sa introduca actiune in instanta pentru constatarea achitarii de catre vanzator (fostul proprietar) a respectivelor sulte si dispunerea radierii din cartea funciara a mentiunii de neplata sau este necesar ca aceasta actiune sa fie introdusa chiar de vanzator inainte de orice vanzare?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Vali . , utilizator 14:16, 6 Iunie 2024
Cred ca poate si cumparatorul in conditiile in care in actul sau de dobandire a bunului se face vorbire expres despre recipisele cu care au fost achitate sultele .... deci, conform contractului, a dobandit un bun fara sarcini, in CF bunul astfel cumparat apare cu sarcini; in atare conditii, cumparatorul este singura persoana interesata in radierea acelei sarcini, care de fapt exista doar scriptic.
Da,cumparatorul poate inainta actiune in radierea sarcinii in temeiul si conditiile art. 47 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare.
obligatoriu trebuie sa introduca actiune in instanta pt a se pronunta o hotarare prin care sa se constate ca s-a achitat intreaga sulta.
In concluzie, cumparatorul poate introduce actiunea in instanta pentru constatarea achitarii de catre vanzator (fostul proprietar) a respectivelor sulte si dispunerea radierii din cartea funciara a mentiunii de neplata, evident dupa inscrierea dreptului sau de proprietate in cartea funciara. :yeah:
Multumesc!
Revin cu o intrebare catre colegii avocati: cum ar trebui timbrata o astfel de actiune (care sunt taxele care trebui platite pentru a o promova in instanta)?
Multumesc anticipat!

... chiar nimeni...??? :((
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
Paula Tudor, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Vanzare teren agricol cristian1963 cristian1963 Cum pot sa vand un teren agricol dobandit in urma unei succesiuni facuta prin judecatorie? Mentionez ca, prin hotararea judecatoreasca ramasa definitiva ... (vezi toată discuția)
Radiere din cf ana301 ana301 buna ziua.puteti sa ma ajutati va rog?in urma unui proces de succesiune a fost inscrisa in cf o sulta si doua somatii pt executare silita . banii au fost ... (vezi toată discuția)
Cadastru/intabulare fara plata sulta misupatrik misupatrik Buna ziua, Am incheiat un proces de iesire din indiviziune, avem sulta fixata de instanta pentru persoana respectiva, de care nu putem sa dam (plecata de 25 ... (vezi toată discuția)