avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren agricol

Cum pot sa vand un teren agricol dobandit in urma unei succesiuni facuta prin judecatorie? Mentionez ca, prin hotararea judecatoreasca ramasa definitiva trebuie sa achit o oarecare suma persoanei care a deschis procesul. Notarul cere o declaratie notariala a persoanei respective ca a primit banii inscrisi in hotarare! Necazul nu il reprezinta suma de bani ci faptul ca nu vorbesc cu persoana in cauza.
Cel mai recent răspuns: Vali . , utilizator 14:25, 6 Iunie 2024
Buna seara!
In primul rand, trebuie sa incepeti cu intocmirea documentatiei cadastrale si inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara. In acest sens, luati legatura cu o persoana fizica/juridica autorizata care va va masura terenul si intocmi documentatia cadastrala. Totodata, va trebui sa pregatiti o copie legalizata dupa sentinta civila (cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila), un certificat fiscal, o copie xerox dupa raportul de expertiza tehnica din dosar (daca a existat o expertiza tehnica), o adeverinta de rol, copie dupa BI/CI, banuti pentru tariful de intabulare (120 lei) si onorariul respectivei persoane autorizate. Cu aceasta ocazie, vi se va inscrie si dreptul de proprietate in cartea funciara, ocazie cu care se va face mentiune in carte si despre obligatia platii respectivei sulte.
Acum sa ne raportam si la problema acesteia...
Cea mai simpla metoda este sa o platiti persoanei indreptatite la a o primi, iar respectiva persoana va da respectiva declaratie despre care v-a vorbit si notarul. Spun ca este cea mai simpla metoda pentru ca radierea din cartea funciara a mentiunii privind neplata sultei se face doar in baza declaratiei autentice sau a unei hotarari judecatoresti de constatare a platii acesteia (validarea ofertei reale de plata).
Daca nu exista posibilitatea ca respectiva persoana sa dea declaratia, mai aveti la dispozitie posibilitatea sa consemnati suma la dispozitia persoanei respective prin intermediul unui executor judecatoresc. Acesta va va intocmi la finalul procedurii un proces verbal de consemnare - oferta reala de plata, iar in baza acesteia va adresati instantei cu o actiune de validare a ofertei reale de plata. Actiunea este una simpla, usor de promovat, cu costuri decente, iar in baza sentintei civile rezultate veti putea radia din cartea funciara mentiunea de neplata a sultei.
Asadar, sfatul meu este sa incercati sa convingeti persoana respectiva ca daca dvs. va indepliniti obligatia de a-i achita sulta, sa binevoiasca si ea sa mearga la notar sa declare ca a primit-o, iar daca nu se poate, nu aveti alta cale decat sa mergeti in instanta cu validarea ofertei reale de plata.
Problema este ca se poate perfecta contractul de vanzare-cumparare cu respectiva mentiune in partea a III-a (nu constituie o sarcina efectiva; personal am cumparat un astfel de imobil cu o sulta radiata provizoriu pana la ramanerea irevocabile a sentintei civile, dar, e adevarat, e "in familie"), insa e greu sa gasiti un cumparator care sa accepte situatia.
Succes!
In primul rand va multumesc pentru sfat!
Pentru a fi si mai simplu nu pot sa conving cumparatorul sa ma dea in judecata ca am primit banii pe teren si nu pot (sau "nu vreau") sa fac actele? Instanta va constata ca are dreptate si prin hotarare judecatoreasca ii va da terenul?
dvs din ce relatati aveti de o suma cu titlu de sulta.pana nu veti achita sulta nu veti putea vinde terenul fiindca nu e grevat de sarcini.
Culmea este ca suma este mica, problema de a convinge este mare!
Deci nu pot sa-l pierd nici pe cale judecatoreasca?
Dvs. nu puteti "pierde" obligatia de a plati acea sulta, indiferent ce argumente invocati. Faptul ca nu sunteti in relatii amiabile cu persoana respectiva nu e un motiv sa nu va achitati de obligatia de plata, cred ca e si in interesul sau sa fie cooperant ca sa primeasca ceea ce i se cuvine. Urmati pasii detaliati mai sus, doar ca puteti face totul in sens invers: intai rezolvati cu sulta si apoi incepeti demersurile pentru intabularea terenului, prezentand pe langa celelalte documente si dovada achitarii sultei, pentru ca acea obligatie de plata sa nu mai apara intabulata in cartea funciara a terenului.

Alte discuții în legătură

Radiere din cf ana301 ana301 buna ziua.puteti sa ma ajutati va rog?in urma unui proces de succesiune a fost inscrisa in cf o sulta si doua somatii pt executare silita . banii au fost ... (vezi toată discuția)
Diviort cu copii și partaj amiabil bogdanA2012 bogdanA2012 Buna ziua, O nelămurire am in cazul unui partaj care s-a facut amiabil si se va termina printr-o tranzactie in fata instantei de judecata. Părtile au ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta muresanmaria muresanmaria Avem un teren care in CF are ca sarcini sulta care trebuie achitata la 3 persoane, dar despre care nu mai stim nimic . La procesul de partaj in care s-a ... (vezi toată discuția)