avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... notar succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

notar succesiune

Buna ziua,
Sotia mea a fost la un notar pentru a demara procedurile de succesiune dupa tatal decedat in 2009. In urma demararii procedurilor, notarul i-a spus ca nu poate continua deoarece alt notar a demarat deja procedurile in anul decesului, 2009. Din cate am aflat, Primaria Caracal (suntem din Caracal) i-a arondat un notar pentru inceperea procedurilor de succesiune. Din lipsa banilor, sotia nu a inceput succesiunea atunci, nici nu a vorbit cu notarul respectiv. Acesta a demarat procedurile de unul singur, fara sa vorbeasca nimeni cu el, doar pentru a prinde clietii. Ma intereseaza daca este vreo lege care sa o oblige sa faca succesiunea la acel notar, care acum s-a mutat in alt oras. De asemenea, poate primaria sa o oblige sa fac succesiunea, care pana la urma este un act, la un anumit notar???? Sau totul este o inselatorie pentru ca anumiti notari sa faca rost de clienti??
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
mariusbutusina, utilizator
Cel mai recent răspuns: mariusbutusina , utilizator 14:58, 30 Ianuarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 101 din Legea 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale
(1) Procedura succesorala notariala se deschide la cererea oricarei persoane interesate, precum si a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii mostenirii.
(2) Notarul public sesizat are obligatia de a-si verifica in prealabil competenta teritoriala, iar in cazul in care constata ca succesiunea este de competenta altui notar public, se desesizeaza, fara a mai cita partile, informandu-l pe solicitant cu privire la notarul competent sa indeplineasca procedura succesorala.
(3) In cazul in care in circumscriptia unei judecatorii sunt mai multi notari publici, competenta de indeplinire a procedurii succesorale apartine primului notar public sesizat. Notarul public va verifica daca procedura succesorala nu s-a deschis la un alt notar public din circumscriptia aceleiasi judecatorii, cercetand in acest scop registrul de evidenta a succesiunilor, potrivit regulamentului.

Regulamentul Camerei Notarilor Publici: "Repartizarea cererilor prinvind succesiunile vacante, a tuturor cererilor trimise de persoane fizice sau juridice care au sesizat direct Camera, precum si a sesizarilor pentru deschiderea procedurii succesorale, transmise de Consiliile Locale se face de un salariat al Camerei, desemnat prin decizie dat in acest sens de Colegiul Director al Camerei. Repartizarea are loc individual, pe fiecare notar, in functie de criteriul ordinii alfabetice a numelui"
"Dupa completarea cererii cu toate elementele necesare ;i verificarea evidentei procedurilor succesorale (daca succesiunea nu a fost dezbatuta deja), cererea va fi inregistrata in baza de date/registrele Camerei, cu precizarea notarului la care a fost repartizata si i se comunica acestuia"
"In situatia in care cauza nu afost inregistrata pe rolul vreunui birou notarial, va dispune inregistrarea acesteia pe numele notarului public si va trimite cererea si documentatia catre acesta"

Art. 104 din Legea 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale
(1) Dupa ce constata ca este legal sesizat, notarul public inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire, iar daca exista testament, citeaza si pe legatari si executorul testamentar instituit.

Art. 107 din Legea 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale
(1) Procedura succesorala se poate suspenda in urmatoarele cazuri:
a) a trecut un an de la deschiderea mostenirii si, desi au fost legal citati, succesibilii nu s-au prezentat ori au abandonat procedura succesorala, fara a cere eliberarea certificatului de mostenitor, si exista dovada ca cel putin unul dintre ei a acceptat mostenirea;

Deci:
- daca sunteti revoltat, prima persoana cu care trebuie sa va certati este Primaria.
- sotia dvs cel mai probabil a fost citata si nu a dat curs. Dupa cum observati mai sus, cand succesibilii abandoneaza procedura, notarul public suspenda cauza. Asadar, unde e "interesul de a prinde clienti"?
Multumesc pentru raspuns, nu stiam ca este o lege in acest sens, oricum nu sunt de acord cu ea.
Problema este ca notarul respectiv nu a suspendat cauza si nu pot face succesiunea la alt notar, trebuie sa alerg dupa el in alt oras, aici este nemultumirea mea, nu mi se pare in regula sa mi se impuna sa fac aceste acte la un anumit notar....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faptul ca o suspenda, nu inseamna ca acea cauza este "stearsa" de pe rolul biroului.
Ganditi-va cum e sa primesti un teanc de vreo 20 de sesizari, sa redactezi citatii, sa avansezi niste cheltuieli pentru hartie, plicuri, taxe postale, agenti procedurali, sa iti vina clientul cu scandal, sa dai termene (la care evident succesibilii nu vin), sa redactezi cate o incheiere de sedinta pentru fiecare termen si sa te "cari" cu dosarul succesoral prin evidente si registre cel putin 1 an. Nu e foarte placuta metoda asta de a "prinde clienti", nu-i asa?

Puteti solicita transferul dosarului. Insa transferul se face tot prin intermediul Camerei Notarilor Publici si dureaza cel putin o saptamana.
Daca sotia dvs stia acum cativa ani ca un notar a citat-o, era frumos si bine sa ii fi spus celui de-al doilea notar (ar fi stiut el ce are de facut), ca sa nu mai fie pus in situatia neplacuta de a studia o speta, de a da consultatii, de a face calcule, de a proceda la verificari pentru un dosar inregistrat in alta parte.
multumesc
termenii ma depasesc....
cel de-al doilea notar stia de citatie, sotia i-a inmanat-o impreuna cu toate actele.
pana la urma transferul dosarului ramane ultima solutie, cu conditia ca primul notar sa fie de acord, nu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Trebuie completate niste formulare.
Primul notar ca e de acord sa transfere dosarul, iar al doilea ca e de acord sa il preia.

Alte discuții în legătură

Bună seara ! ce pot face pentru a schimba notarul, la care a ... marian24gam marian24gam Bună seara ! Ce pot face pentru a schimba notarul, la care a fost repartizat dosarul de succesiune, după moartea tatălui meu ? Mulțumesc ! (vezi toată discuția)
Succesiune Ilcs Ilcs Care lege prevede și unde ca dacă se începe procedura de succesiune la un notar se poate doar cu acordul primului notar se se reia procedura. Dacă este ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune. ma judec cu mortul ? fldan fldan Stapanesc netulburat un teren in Bucuresti de peste 37 ani si vreau sa dobandesc proprietatea prin uzucapiune dar nu stiu pe cine sa chem in judecata deoarece ... (vezi toată discuția)