avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... consfintire acord de mediere - actiune pe drept comun ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

consfintire acord de mediere - actiune pe drept comun cand una din parti s-a razgandit

buna ziua,
se da urmatoarea speta:

Dintr-o relatie de concubinaj rezulta doi minori si in decembrie 2013 se emite o hotarare civila prin care tatal este obligat la suma totala de 200 euro pensie intretinere, domiciliul stabilit la mama si autoritate parinteasca comuna .
In august 2015 ca urmare a diminuarii veniturilor tatalui, se incheie un acord de mediere intre parinti prin care se scade pensia de intretinere de la 200 euro la 240 RON. Se retine ca pana la data acestui acord tatal si-a achitat periodic si corespunzator toate obligatiile.
Cererea de consfintire a acestui acord nu a fost facuta imediat.

In august 2016 intre parintii minorilor apare un alt litigiu, mama vrand sa duca copii in strainatate unde-si are resedinta. Tatal castiga in apel si copiii raman in Romania in grija familiei materne iar mama isi continua viata in strainatate.
Ca urmare a acestui fapt (sigur in scop de razbunare) mama profita de lipsa puterii executorii a acordului si pune in executare silita pe tata sa-i plateasca pensia restanta din ianuarie 2014 pana la zi (hotararea din decembrie 2013 cu 200€).

Dupa cateva vicii de procedura mama reuseste sa puna poprire pe contul tatalui pentru frumusica suma de 10K€. Tatal flutura incolo si incoace acordul de mediere insa i se pune in vedere ca nu are putere executorie si ca se poate sterge la fund cu el.

Fiind in termenul general de prescriptie de 3 ani, intenteaza asadar consfintirea acordului urmand sa piarda in fond (mama s-a prezentat la instanta si a zis ca nu mai e de acord cu consfintirea) si in apel, judecatorii motivand ca cererea nu poate fi acceptata caci speta prezinta caracter contencios si trebuie sa refaca cerere pe drept comun.

Iata intrebarile mele va rog !
1) Cum trebuie sa arate respectiva cerere de consfintire a acordului de mediere pe calea dreptului comun (va rog sa-mi precizati si temeinicia de drept)?
Pe net nu am gasit decat modele de cereri necontencioase consfintire acord de mediere.

2) Exceptia autoritatii de lucru judecat poate fi admisa stiind ca tatalui i s-a refuzat cererea de consfintire a acordului de mediere?

3) Cerere poate fi depusa la domiciliul tatalui stiind ca mama nu locuieste in tara iar domiciliul obisnuit al minorilor este in Romania ?

Cu stima,
(P.S. rog moderatorii sa schimbe rubrica daca nu corespunde)
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
Username33, utilizator

Alte discuții în legătură

Copil cu parinti necasatoriti giglia giglia Doi tineri necasatoriti au impreuna un copil mai mic de 1 an.Relatia dintre ei nu merge in ciuda eforturilor si a tentativelor de a alcatui o familie.In ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minori - in paralel, executare silita locuinta Lochness Lochness Buna ziua, As vrea sa va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea problema : - in urma divortului platesc pensia de intretinere pentru 3 minori, undeva in ... (vezi toată discuția)
Custodie copil DuracIonel DuracIonel Buna dimineata, Rog un sprijin in urmatoarea speta: -sunt divortat si am un copil de 13 ani care, prin hotarare judecatoreasca mi-a fost incredintat mie. ... (vezi toată discuția)