avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral dupa fostul sot defunct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral dupa fostul sot defunct

Doamna E. si sotul a cumparat din fondul locativ de stat un apartament, in 1992, contractul prevedea plata in rate catre proprietar adica catre primarie. In 1994 divorteaza si hotararea a dispus evacuarea sotului din locuinta, revenirea la numele anterior a sotiei. In 1996 ex-sotul moare. Din 1994 sotia E. a platit ratele si undeva prin 1996-7 a achitat integral apartamentul. Primaria a eliberat sesizare de deschidere a procesului succesoral pe numele doamnei E. numele din timpul casatoriei, chiar daca ea revenise la numele anterior.Acum se pune problema inscrierii in cartea funciara a imobilului pe numele ..... ? cui? . ex sotul a avut candva,undeva o sora, copii n-au fost in urma casatoriei, daca nu se gaseste sora ex sotului proprietatea se inscrie in favoarea statului... 2) Sotia E. a platit din 1994(anul divortului si a plecarii sotului din locuinta) pana la plata integrala cam 80% din valoarea totala a apartamentului, deci indiferent cu cine va fi coproprietara ar trebui sa aiba pretentii la cel putin 80% cota parte din apartament. Intrebare -- de unde si cu ce ar trebui de inceput demersurile?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
al cui este apartamentul acum, al sotiei...atunci al sotiei ramane si nu se pune problema sa vina la vreo mostenire fratii si surorile fostului sot, deoarece nu exista mostenire, daca la partaj apartamentukl a fost atribuit sotiei iar sotia este in viata.
buna seara!
cert este ca dreptul de prop asupra imobilului s-a dobandit in timpul casatoriei, deci imobilul a devenit bun comun al sotilor.
trebuie dezbatuta succesiunea dupa fostul sot al doamnei E.
la aceasta succesiune vin rudele acestuia, frati, parinti, matusii etc, rudele de pana la gradul al IV lea inclusiv.
daca partile se inteleg- pentru a putea fi inclus in masa succesorala a defunctului o cota parte din acest imobil este nevoie la notar o declratie din partea lui prin care declara cota de bun comun.
din ce spuneti dvs cota lui e ar trebui sa fie de aprox 3/4, daca mostenitorii lui E sunt de acord cu aceasta cota nu este nicio problema- se rezolva la notariat.
in cazul in care se contesta conntributia doamnei E, nu va ramane decat o singura cale sa mergeti la instanta de judecata.
in 1994 hotararea instantei a dispus evacuarea sotului si s-a pronuntat aupra divortului. bun
dar locuinta ?
- fiind cumparata in timpul casatoriei nu s-a facut partajul,?
- asupra locuintei nu s-a pronuntat instanta?
- ce scrie hotararea de la acea data?


Multumesc de sfaturi, dar poate nu m-am exprimat eu destul de clar.A fost doar sentinta de divort, fara partaj, la momentul acela era in derulare un contract de cumparare incheiat cu primaria dar inca nu detineau dreptul de proprietate deplin asupra apartamentului. Pe de alta parte succesorii sotului nu prea exista a avut o sora de care E. stie ca a decedat, a avut copii dar din anii aceia `90 sunt plecati din tara.Deci nu prea are cu cine se intelege....Mentionez ca E. are 76 ani si s-a casatorit cu ex sotul acum 20 de ani, deci pe la varsta de 56, la 60 a divortat...
daca sorul are copii la succesiune vor participa iin primul rand copiii si sotul supravietuitor.
daca sotia dovedeste ca a achitat valoarea apartamentului in valoare de 80%singura, dupa pronuntarea divortului, atunci ar trebui sa distingem intre contributiile pe care le-au avut sotii la achizitionarea apartamentului in cauza.

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament fam.panait fam.panait salut ! , am si eu o intrebare. in blocul in care stau avem un apartament al carui proprietar a murit iar urmasi nu sunt in tara si are foarte multe datorii, ... (vezi toată discuția)
Mostenire complicata ContSters62689 ContSters62689 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum se face impartirea unei mosteniri in situatia urmatoare: 1. Decedatul a avut o casatorie anterioara si a murit in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenirea vacanta Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Care este procedura privind destinatia bunurilor si veniturilor beneficiarilor, dupa decesul beneficiarilor a caror rude nu sunt cunoscute, in vederea ... (vezi toată discuția)