Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti cum se face impartirea unei mosteniri in situatia urmatoare:
1. Decedatul a avut o casatorie anterioara si a murit in timpul casatoriei cu a doua sotie.
2. Din ambele casatorii a rezultat cate un copil.
3. Cu prima sotie a detinut in coproprietate un apartament si nu a facut partaj, cu a doua sotie a cumparat, de asemenea, un apartament. Intre cele doua casatorii a cumparat singur o garsoniera.
4. Decedatul are o sora in viata, iar cele doua sotii (una, fosta, cealalta, ramasa vaduva) au cate un frate. Toti acestia au cate un copil.
Decedatul in momentul de fata are o sotie si doi copii, rezultati din doua casatorii difeite, asta nu conteaza din moment ce i a recunoscut pe manadoi.
Succesiunea este deschisa de una din aceste persoane, pentru ca ele au in momentul de fata vocatie succesorala.
Comunitatea legala de bunuri sau coproprietatea in devalamasie a sotilor inceteaza la divort, chiar fara partaj , de unde rezulta ca decedatul va avea cota de 1/2 din bunul comun, se prezuma.
Deci in masa succesorala va intra 1/2 din apartamentul cu prima sotie, 1/2 din apartamentul cu a doua sotie si 1/1 adica un intreg din garsoniera bun propriu cumparata intre cele doua casatorii.
La mostenire va veni sotia actuala care culege 1/4 din cotele amintitte mai sus si copii care vor culege 3/4 impreuna, adica 3/8 fiecare.
Nu intereseaza sora in viata a decedatului pentru ca este exclusa de la mostenire , decedatul avand doi descendenti, clasa de mostenitori fiind cea mai apropiata, prima sotie nu are drept la mostenire. In ce priveste sotiile , la eventualul deces al acestora nu intereseaza daca au frati deoarece se presupune ca, copii lor le vor supravietui si vor culege mostenirea, pe acelasi principiu ca , clasa descendetilor este mai apropiata de cea a colateralilor si ascendentiulor privilegiati (frati sau parinti ai defunctului).