avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire. După decesul soției, soțul moștenește ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire. După decesul soției, soțul moștenește ceva din apartamentul ...

După decesul soției, soțul moștenește ceva din apartamentul soției, având în vedere ca acesta era integral al soției dinainte de căsătorie? Dacă da, cât ca procent? Nu au copii. Soția mai are frați. Sunt căsătoriți legal de 18 ani și au trăit în concubinaj alți 10-15 ani înainte. Are vreo relevanta faptul ca el a avut o garsoniera înainte de căsătorie, vândută și "papata" în interiorul căsătoriei? Îl ajuta acest lucru cu ceva în stabilirea procentului de moștenire din apartamentul soției? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: mitiorlex , utilizator 19:54, 13 Decembrie 2023
Soțul supraviețuitor vine la moștenire întotdeauna, indiferent de clasele de moștenitori cu care se află în concurs (descendenți, ascendenți, frați etc.). Dacă nu există descendenți (clasa I de moștenitori legali), soțul supraviețuitor vine în concurs cu clasa a II-a de moștenitori legali (părinții și frații/surorile defunctului). Dacă există numai frații/surorile defunctului, soțul supraviețuitor culege 1/2 din moștenire, indiferent de numărul fraților sau al surorilor Dacă există atât frați/surori, cât și părinți, soțul supraviețuitor culege 1/3 din moștenire.

Soțul supraviețuitor moștenește (are vocație la) bunurile proprii ale defunctului, adică la apartamentul la care faceți referire. Dacă era bun comun, partea care era proprie soțului supraviețuitor din apartament (de regulă, 1/2) revenea în totalitate acestuia, iar cota defunctului din bunul comun, care intra în masa succesorală, se împărțea între moștenitori, potrivit regulilor de mai sus.

Nu are relevanță faptul că soțul supraviețuitor a vândut un bun propriu în timpul căsătoriei și a dispus de sumele de bani primite în schimb, în ce privește stabilirea cotei din moștenire ce i se cuvine, întrucât aceasta este fixă și este stabilită de lege.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2023
mitiorlex, utilizator
Dacă soțul supraviețuitor decedează înainte de a apuca sa facă succesiunea după soția decedata, mai are dreptul la apartamentul soției? Moștenitorii lui îl pot revendica sau rămâne în totalitate fraților soției proprietare? Mulțumesc!
Da, în acest caz moștenitorii soțului supraviețuitor pot revendica partea din moștenire ce ar fi revenit autorului lor, deoarece dreptul la moștenirea soției face parte din patrimoniul soțului supraviețuitor ulterior decedat și care se transmite acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sandala75 sandala75 Caz concret: sotii au fiecare de dinainte de casatorie fiecare cate un imobil propriu. Decedeaza sotul , cat din imobilul lui ii revine sotiei in situatia in ... (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
Succesiune gheorghe marga gheorghe marga am avut un singur frate care pe 30 ianuarie a decedat.nu are copii si este casatorit de 27ani.mama traieste ,cine are dreptul sa participe la suucesiune eu ca ... (vezi toată discuția)