avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Eliberare certificat rezidenta fiscala pentru evitarea ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Eliberare certificat rezidenta fiscala pentru evitarea dublei impuneri

Sunt persoana fizica, cetatean roman cu domiciliul in Romania si am un contract de cercetare in Polonia pentru perioada 1 octombrie 2017 - 28 februarie 2018. Cei din Polonia mi-au cerut certificat ca am rezidenta fiscala in Romania pentru a-mi retine impozitul datorat potrivit legii romane, care e mai mic decat cel care s-ar aplica in Polonia. M-am dus in decembrie 2017 la ANAF sector 1, de unde apartin, si am primit certificat de rezidenta fiscala in Romania pentru 2017. Mi-au zis ca nu imi pot da in avans pentru 2018. M-am intors pe 8 ianuarie 2018 si am cerut certificat de rezidenta fiscala pentru perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2018, pana la incetarea contratului meu de cercetare in Polonia. Mi-au dat un certificat valabil intre 1 ianuarie si ziua cand am solicitat certificatul - 8 ianuarie, spunandu-mi ca ei nu au de unde sa stie ca eu nu imi voi schimba de maine domiciliul fiscal. Mi-au mai spus ca e posibil ca eu sa imi prelungesc acel contract peste limita de 182 de zile, cat scrie in conventia pentru evitarea dublei impuneri ca poti lucra intr-o tara fara sa iti schimbi rezidenta fiscala. E adevarat ca ANAF nu poate da certificate de rezidenta fiscala pentru viitor? Eu ce sa fac sa evit sa platesc impozitul mai mare? Cei de la ANAF imi spun ca polonezii imi pot retine impozitul datorat in Polonia, iar, ulterior, eu pot face o cerere la anaf in Romania ca sa mi se aplice impozitul mai favorabil, iar diferenta care se va constata ca am platit-o in plus se va constitui intr-un credit pe care il voi avea eu la anaf si va fi folosit pentru plata altor impozite din el ... Versiunea asta mi se pare absurda.
Ultima modificare: Joi, 1 Februarie 2018
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Certificat rezidenta fiscala crystyna2000 crystyna2000 majoritatea furnizorilor firmei la care lucrez sunt persoane juridice straine, unele activand pe teritoriul Romaniei trebuie sa le cer certificat de rezidenta ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri i_simina i_simina Cum se impoziteaza redeventele obtinute din Romania de catre un rezident al Italiei? Daca se impoziteaza in romania, prin retinere la sursa, care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Consultanta si emitere factura fifi58 fifi58 Firma din Austria presteaza serv de consultanta si managment in Ro Beneficiar firma platitor de tva inreg in Romania .Consultanta are loc pe teritoriul ... (vezi toată discuția)