avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silită mașină. Cum pot fi obligat să ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silită mașină. Cum pot fi obligat să predau actele și cheile dacă eu refuz atunci când mi se solicită?

Buna ziua, am gasit dupa cateva saptamani (am fost plecat cu munca in afara tarii) in posta o adresa de la un executor judecatoresc ca am sechestru pe masina pentru un debit de acum x timp de la o firma care ofera servicii de net, si ca a trimis instintare inclusiv la politia rutiera in caz sa ma opreaste in trafic sa imi confiste talonul etc. Avand in vedere ca am intentia sa NU vand masina nici la alte persoane, am niste intrebari logice. avand in vedere ca pe avocatii pe care i am intrebat ce se poate face, nu au fost foarte clari in raspunsurile date, incerc cu dumneavoastra si poate dezlegam acest "mister":

1) Daca ma opreste in trafic agentul de la rutiera, constata sechestrul, ii spun ca nu am talonul si cartea de identitate la mine (acum pe bune, cine tine cartea de identitate in masina?), inafara de amenda pentru refuz prezentare acte (conf art, 108 cod rutier) pentru ca NU vreau sa ii prezint talonul si cartea de identitate, dar fizic sunt in posesia mea (ii arat eventual o copie) si prin urmare nu are cum sa le "sechestreze" efectiv, pot pati si altceva?

2) Executorul. cum intra efectiv in posesia masinii pentru a o vinde, daca eu nu vreau sa ii dau masina, sa ii dau talonul, cartea de indentitate, cheile etc?

Am citit si eu pe net legea cand e vorba de bunuri mobile, si am observat ca nu exista alte sanctiuni inafara daca nu vreau sa predau talonul si cartea de identitate agentului de la rutiera conform art 108, si nu exista sanctiuni daca nu ii dau executorului cheia si actele masinii... singurul lucrul cert este ca nu pot vinde masina.

Ma "inlumineaza" si pe mine cineva cum sta treaba cu intrebarea 1 si 2? Multumesc! Cu stima.
Ultima modificare: Vineri, 2 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: antonanton , utilizator 16:49, 7 Februarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce simplu ar fi.. nu dati cheile , nu va ia masina.. in primul rand, o ia pe plaforma si cheltuiala cu scoterea duplicatelor, transport, etc le veti suporta,, nu stiu daca se vor inlocui butucii pana sa se vanda sau se scade din pret valoarea, astea sunt amanunte, ideea e ca v-o poate lua si v-o poate vinde. Mai grav e ca vi se poate intocmi dosar penal pt nerespectarea hot jud, articolul il aveti mai jos.

Art. 287

Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti

(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:

a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare;

b) refuzul organului de executare de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească, prin care este obligat să îndeplinească un anumit act;

c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii;

d) neexecutarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a unui salariat;

e) neexecutarea hotărârii judecătoreşti privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată;

f) nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind stabilirea, plata, actualizarea şi recalcularea pensiilor;

g) împiedicarea unei persoane de a folosi, în tot sau în parte, un imobil deţinut în baza unei hotărâri judecătoreşti, de către cel căruia îi este opozabilă hotărârea,

h) nerespectarea unei măsuri de protecție dispuse în executarea unui ordin european de protecție,

se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.



(2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)–g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(3) În cazul faptei prevăzute la alin. (1) lit. h), împăcarea părților înlătură răspunderea penală.




Ultima modificare: Vineri, 2 Februarie 2018
gi-jane2, moderator
Daca este cum spui tu, nu ar mai avea rost sa astepte dupa politia rutiera... poate sa scoate el direct duplicatele. Poate ne ajuta si altcineva...
Puteți face contestație la executare silită si sa achitati cauțiunea de suspendare a executării... ideea este sa mai fiti in termenul de 15 zile. Sunt avocați care va pot ajuta in acest sens. In ce localitate aveți domiciliul?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Februarie 2018
Petre Enache, Avocat
se asteapta dupa politia rutiera strict pt notarea sechestrului in actele masinii! masina inca nu v-a fost ridicata pt ca din momentul instituirii sechestrului dvs aveti un termen de gratie de 15 zile in care puteti sa va achitati debitul. dupa trecerea celor 15 zile executorul poate demara procedurile de valorificare a bunului. asta inseamna ca masina poate fi ridicata de oriunde e ea. sfatul meu e sa contestati executarea sau sa va intelegeti cu executorul, pt ca daca refuzati sa predati actele acesta poate sa vina sa aplice sigilii si oricum nu veti putea folosi masina! ca sa nu mai discutam despre aspectele penale ale opunerii la executare. asteptati degeaba pareri! opunerea la executare este infractiune!
Sunt inca in termenul de 15 zile. Bucuresti. Am vorbit cu mai multi avocati dar din ce am inteles nimeni nu s-a confrutat cu o situatie asemanatoare, cel putin cu cei care am discutat eu.

Pai stati putin, in scrisoare de la executorul judecatoresc, deja scrie ca a pus sechestru si ca a instintat politia in caz ca ma opreste sa confiste talonul si cartea masinii... opunerea la executare este daca vine fizic sa ridice masina si eu ma opun, nici decum daca nu vreau sa predau cheia sau actele! pai daca vine sa puna sigilii

Ce am gasit eu pe net, dar nu este foarte clar:

"In cadrul procedurii de urmărire a unui autovehicul, proprietatea debitorului, executorul judecătoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, făcând menţiunea acestei măsuri şi pe certificatul de înmatriculare, precum şi pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv.

Autovehiculul va fi sechestrat prin aplicarea de sigilii sau dat în depozitul unei persoane alese cu precădere de către creditor.

Organul de poliţie rutieră va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat şi va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare, a cărţii de identitate, punând în vedere conducătorului autovehiculului că bunul este sechestrat şi să se prezinte într-un termen rezonabil la executorul judecătoresc'"

Si aici se bat cap in cap, pai cum face mentiunea pe certificatul de inmatriculare si pe cartea de indentitate a masinii, si jos scris ca politie ma poate opri in trafic si ridica certificatul de inmatriculare si cartea de identitate, punand in vedere sa ma prezint intr-un termen rezonabil la executor?

Eu cred ca este foarte ne-clara procedura.
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
antonanton, utilizator

Alte discuții în legătură

Sechestru auto CHMarius CHMarius Buna ziua, Figurez cu o datorie mai veche la un magazin de piese auto,iar acum am primit un \\" Dosar executional \\" prin care se anunta faptul ca masina ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, pot iesi cu mașina din țară dacă este sub sechestru ... Nicko60 Nicko60 Bună ziua .pot iesii cu mașina din țară dacă este sub sechestru de o banca? Detin toate actele mașinii care este la mine în curte.multumesc frumos. (vezi toată discuția)
Buna seara! am un litigiu bancar, cu poprire, sunt la al 3 lea ... Cipy81 Cipy81 Buna seara! Am un litigiu bancar, cu poprire activa pe salariu, sunt la al 3 lea termen in instanta, dar am si un sechestru pe autoturism. As vrea sa plec in ... (vezi toată discuția)