avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident in intersectie dirijata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident in intersectie dirijata

Buna seara,

Intr-o intersectie dirijata prin indicatoare s-a produs un accident de circulatie. Eu circulam pe un drum care in intersectie avea indicatorul Cedeaza trecera. M-am lovit cu autovehicul ce circula din partea dreapta si care avea indicatorul Stop si nu a oprit pentru a se asigura. Am fost la politie si m-a scos vinovat sub pretextul ca eu trebuia sa dau prioritate de dreapta deoarece - in intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii.
Pai eu am avut cedeaza, deci puteam sa ma assigur din mes, iar el a avut stop si trebuia sa opreasca .
Este corecta incadrarea politiei, mai ales ca mie mi-a luat carnetul, iar el s-a ales cu amenda?
Ce inseamna in decret " indicatoare avand aceiasi semnificatie de prioritate"? Cedeaza trecerea este de aceiasi categorie cu STOP?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 10:01, 20 Octombrie 2009
Exact cum ati sris Dvs cedeaza trecerea este de acceasi categorie cu STOP-ul, adica amandoua indicatoare sunt un "STOP" numai ca la cedaza este mai mare vizibilitatea de obicei si se poate asigura doar reducand viteza. Din acest motiv ca amandoi soferi ati avut aceeasi categorie de indicatoare Dvs trebuia sa acordati prioritate pt cel din dreapta.
Politia are dreptate, imi pare rau pt carnetul Dvs.
Rapdare pana la recuperare :)
Sanctiunea aplicata dvs de catre politie este corecta, dar cea aplicata celuilalt conducator auto este incorecta. In acest caz se aplica regula prioritatii de dreapta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii de politie raphaelo raphaelo Buna ziua, Vineri, mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 zile pe motiv de neacordare prioritate (prioritate de dreapta) pentru ... (vezi toată discuția)