avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cine poate cere expertiza medicala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cine poate cere expertiza medicala?

Buna ziua .Ce persoana poate cere expertiza medicala ?De exemplu dosarul penal se afla la politie ptr.cercetari.In aceasta faza se poate cere expertiza medicala sau avizarea certificatului medico-legala de catre comisia de avizare?
Domnii de la politie pot cere in aceasta faza expertiza medicala ?
Sau cind ajunge dosarul la parchet se poate cere expertiza din partea procurorului se caz?
Una dintre parti poate cere parerea unui specialist cu numirea specialistului ptr. care se opteaza, se poate aproba aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Av. Marian Bîrlădeanu , Avocat 17:36, 20 Octombrie 2009
In situatia mentionat de catre dvs,respectiv cercetarea intr-o cauza penala,
utilitatea si necesitatea unei expertize o dispune numai procurorul supraveghetor,care are autoritatea si limitele de competenta sa dispuna si persoana fizica sau juridica in drept.
In situatia in care, cererea adresata procurorului responsabil contine motivatie temeinica care sa determine la efectuare,autoritatea ,pentru lamurire ,aflarea adevarului si competenta solutionare poate dispune efectuarea expertizei .
Si cine ar fi persoana fizica sau juridica in drept despre carefaceti mentiune?
Expert de specialitate ,specialist/comisie ,aflat in evidentele autoritatii.
Expertiza medico-legala este o proba.Orice proba pertinenta,necesara aflarii adevarului ,poate fi dispusa din oficiu de organul de ancheta sau de catre instanta sau poate fi admisa si administrata la cererea partilor interesate.
Partile pot solicita in scris si oral,personal si prin reprezentanti legali administrarea oricarui probatoriu asupra caruia se pronunta motivat. organele de ancheta sau instanta de judecata
Expertiza medico-legala este un mijloc de proba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisia de avizare și control de pe lângă inml a recomandat o noua expertiza psihiatrica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ ... (vezi toată discuția)
Expertiza in noul cod de procedura penala aprobat prin legea nr. 135/ 2010, in vigoare incepand cu data de 01.02.2014 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE CAPITOLUL VII Expertiza ART. 172 Dispunerea efectuării expertizei (1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau ... (vezi toată discuția)