avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordare concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordare concediu medical

Buna ziua,
In luna ianuarie a acestui an, mi-am luat concediu medical 5 zile. In prezent actualul angajator nu vrea sa imi plateasca acest concediu medical spunand ca nu am vechime 125 de zile in anul 2017. Ca si vechime in anul 2017 eu am 62 zile lucratoare la primul angajator , 59 de zile la al doilea angajator plus 22 de zile la actualul angajator, insumand cele 3 joburi da o suma de peste 125 de zile, exact cate zile ar fi necesare conform noii legi. Sunt indreptatit sa mi se plateasca acest concediu medical sau nu? Multumesc!

In lege zice cam asa:
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din OUG nr. 158/2005 este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Februarie 2018
razvan000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 6 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cele 6 luni de stagiu pot fi cumulate de la mai multi angajatori.

Prin urmare, sunt obligati sa va plateasca concediul medical daca aveti acest stagiu.

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Multumesc pentru raspuns, foarte util.
Nu vor sa imi plateasca concediul medical, m-au sunat sa imi spuna ca azi e ultima zi in care se calculeaza salariile si nu imi vor plati pt ca nu le-am trimis in timp util unul din stagiile de cotizare. Din cate stiu acest Concediu Medical este un drept ce mi se cuvine, din moment ce s-a incheiat luna cu calcularea salariilor, imi vor plati luna viitoare. Dar mi-au spus ca nu imi vor plati deoarece nu mai figurez ca angajat la ei. Cum pot proceda in acest caz? Multumesc!
Procedati asa cum am mentionat in mesajul anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata concediu medical Mădălina.b7 Mădălina.b7 Buna ziua. Angajatorul refuză să îmi plateasca concediu medical pe motiv că nu am adus adeverința cu stagiul de cotizare pe ultimele 6 luni. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Concediu medical neplatit corinaion corinaion Buna ziua. Am lucrat timp de 20 de ani , pana in 2010 intr-un institut. Din 2010 am ramas acasa, nu am mai avut serviciu, dar am fost coasigurat la sotul meu ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal Mari20 Mari20 Buna seara, am si eu o intrebare daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns.. sotia mea a nascut acum o luna, ea are dreptul la concediul maternal 126 de zile ... (vezi toată discuția)