avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz plata concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz plata concediu medical

Buna ziua.
Angajatorul refuză să îmi plateasca concediu medical pe motiv că nu am adus adeverința cu stagiul de cotizare pe ultimele 6 luni. Mentionez ca pe foaia de concediu este însemnat,,urgenta medico-chirurgicala,, si codul este 06. Ce pot face in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:07, 10 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Sa inteleg ca am dreptate si nu am nevoie de acea adeverința cu stagiu de cotizare? Acesta este motivul pentru care este refuzată plata concediului.
Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2018
Mădălina.b7, utilizator
In celalalt topic deschis ,v-am spus ca acea adeverinta este necesara pentru calculul indemnizatiei de concediu medical.

Probabil ca refuzul il justifica prin neprezentarea acelei adeverinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul anagajtorului de a plătii concediul medical de 100% 1984a 1984a Bună ziua Am următoarea problemă cu angajatorul meu. Am suferit un accident casnic soldat cu o fractură de cot.În urma acestui accident am intrat în ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii concediului medical danieladragutza danieladragutza Buna ziua,sunt insarcinata in luna a-8-a,angajata la un magazin,in momentul de fata sunt in c.prenatal,am beneficiat de cm in perioada 21-31 martie.Angajatorul ... (vezi toată discuția)
Concediul medical, refuz plata ancamariarosca ancamariarosca motive pentru care nu s-ar putea plati un concediu medical ..mi-ati putea mentiona ? am avut 5 zile concediu..si managerul fabricii refuza sa mi-l ia in ... (vezi toată discuția)